Koolstofmonoxide (CO), een stille moordenaar!

Het is stilaan vertrouwd: de weermannen en weervrouwen die tijdens hun dagelijkse praatje wijzen op het 'gevaar voor CO-vergiftiging'. U zou dus denken dat iedereen inmiddels vertrouwd is met koolstofmonoxide (CO) en de gevaren ervan. Toch is dat niet het geval. De jaarlijkse doden en gewonden ten gevolge van CO-vergiftiging zijn er het trieste bewijs van.

 

CO is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij een slechte en onvolledige verbranding van kolen, gas, hout, mazout, petroleum,... Enkel bij elektrische toestellen bestaat er dus geen gevaar voor CO omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een brandstof.

CO is een heel verraderlijk gas, want de menselijke zintuigen merken er niets van.

 

CO kan je niet ruiken, zien, proeven of voelen 

Hoe herken je een CO- vergiftiging?

Iemand die teveel CO in het bloed heeft, krijgt snel hoofdpijn, wordt misselijk, gaat braken en voelt zich moe. Bij hoge concentraties valt men flauw en kan men er zelfs van sterven.

Hoe voorkom je een CO- vergiftiging?

- Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar een verbrandingstoestel staat. Maak bij het isoleren niet alle kieren van ramen en deuren dicht.
- Zorg dat de schoorsteen goed trekt en laat hem jaarlijks reinigen.
- Zorg voor een goed werkend toestel. Laat het plaatsen en onderhouden gebeuren door een vakman.
- Gebruik een toestel op de juiste manier. Een vijflitergasgeiser is enkel geschikt voor de gootsteen, niet voor douche of bad.
- Verplaatsbare toestellen op petroleum, kerosine of gas hebben geen schoorsteen. Ze verbruiken zuurstof uit de kamer en de verbrandingsgassen komen daarna in dezelfde kamer terecht. Gebruik deze toestellen maximaal één uur. Gebruik ze nooit terwijl je slaapt. Verlucht altijd terwijl je het toestel gebruikt.

Wat moet ik doen bij vermoeden van CO- vergiftiging?

- Open eerst ramen en deuren.
- Schakel het toestel uit.
- Wanneer de persoon bewusteloos is, bel onmiddellijk het nummer 112. Wanneer de persoon niet bewusteloos is: breng hem uit de kamer en verwittig de huisarts.

 

Mensen die zich zorgen maken over CO kunnen dit melden aan het CO-meldpunt van de dienst Wooninfo.

 CO-meldpunt 054 43 20 52

 

Voor de opvolging van de aangemelde risicosituaties werkt deze dienst samen met de brandweer en het OCMW. Bij het vermoeden van CO-vorming komt de brandweer de woning inspecteren met aangepaste apparatuur en geeft advies over eventuele herstellingen of aanpassingen.

 

Tevens kan men in de Wooninfo terecht voor de aanvraag van de verbeteringspremie van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap ter voorkoming van koolstofmonoxidevergiftiging. 

 

 

Contact

Dienst Wonen

Kattestraat 27
9500 Geraardsbergen

tel. 054 43 44 81 - 054 43 20 52

Contact

Contactpersonen

Ellen MarcelisContact
Danny KindekensContact