Kringwinkel

Ongeveer 10 % van het groot huisvuil wordt onterecht als afval beschouwd. Veel van deze goederen zijn, eventueel mits een kleine herstelling, nog perfect bruikbaar. De stad heeft voor dit deel van het afval een samenwerkingsakkoord met het Kringloopcentrum 't Vierkant Geraardsbergen. De afspraak is dat deze kringloopcentra het hergebruikbaar afval mogen ophalen op het grondgebied van onze stad. De stad vindt deze samenwerking belangrijk om een gedeelte via het groot huisvuil te verminderen en het via het kringloopcentrum terug in het gebruikerscircuit te brengen.

 

Grote kuis? Zolder of kelder opgeruimd? Een kringwinkel haalt afgedankte, maar nog hergebruikbare goederen gratis bij u op. Deze spullen worden er gesorteerd en (indien mogelijk) licht hersteld. De opgeknapte goederen komen in de kringwinkel een tweede leven tegemoet.


Contactgegevens:

Het vierkant
Abdijstraat 4b
9500 Geraardsbergen
Tel 054 41 54 89

www.tvierkant.be

 

Openingsuren:

  • Maandag: van 13 tot 17 uur
  • Dinsdag tot en met zaterdag: van 9.30 tot 17 uur

Welke goederen komen in aanmerking voor hergebruik?

Een lange lijst die kort samengevat wordt als alles wat zich in een huis bevindt: meubelen, huisraad, boeken, platen, huishoudtoestellen, fietsen, textiel, kleding, tv-toestellen, wasmachines, koelkasten, fornuizen, verwarmingstoestellen, speelgoed,...

Hoe komen de goederen bij het kringloopcentrum terecht?

Een eerste mogelijkheid is dat je naar het kringloopcentrum belt en met hen een afspraak maakt om de goederen gratis bij jou thuis te komen ophalen. Je kan natuurlijk ook altijd zelf de goederen naar het kringloopcentrum brengen.

Wat gebeurt er met de goederen?

In het kringloopcentrum worden deze goederen opgeknapt als dat nodig is. Een grondige poetsbeurt en eventueel een kleine herstelling zorgen ervoor dat een groot deel van de aangebrachte goederen aan een tweede leven beginnen. In het kringloopcentrum worden deze "hernieuwde" goederen aan een verantwoorde prijs aangeboden.

Welke voordelen heeft dit?

Eerst is er het onmiskenbare ecologische voordeel: elke kilo die hergebruikt wordt, moet niet verbrand of gestort worden. Daarnaast is er het voordeel van de tewerkstelling. Het derde voordeel is dat mensen met een beperkt budget tegen een sociaal verantwoord tarief al het noodzakelijke kunnen aankopen. We willen evenwel benadrukken dat het kringloopcentrum zich niet enkel richt tot kansarmen of minder gegoeden. Het aanbod is zo ruim en divers dat er voor ieders smaak en elke beurs iets te vinden valt.