Kringwinkel

Ongeveer 10 % van het groot huisvuil wordt onterecht als afval beschouwd. Veel van deze goederen zijn, eventueel mits een kleine herstelling, nog perfect bruikbaar. De stad heeft voor dit deel van het afval een samenwerkingsakkoord met het Kringloopcentrum 't Vierkant Geraardsbergen. De afspraak is dat ’t Vierkant de herbruikbare afgedankte goederen mag ophalen op het grondgebied van onze stad. De stad vindt deze samenwerking belangrijk om de hoeveelheid “afval” via het groot huisvuil te verminderen en dit via het kringloopcentrum terug in het gebruikerscircuit te brengen.

 

Grote kuis? Zolder of kelder opgeruimd? De Kringwinkel haalt afgedankte, maar nog herbruikbare goederen gratis bij u op. Deze spullen worden er gesorteerd en (indien mogelijk) licht hersteld. De opgeknapte goederen komen in de kringwinkel een tweede leven tegemoet.

 

Contactgegevens:
De Kringwinkel ’t Vierkant vzw
Herenveld 4
9500 Geraardsbergen
054 41 21 42
info@tvierkant.be
www.tvierkant.be

 

Gratis ophaaldienst:
054 32 05 00
ophaaldienst@tvierkant.be
bereikbaar maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 17 uur

 

Openingsuren winkels:

  • Maandag: van 13 tot 17 uur
  • Dinsdag tot en met zaterdag: van 9.30 tot 17 uur

Welke goederen komen in aanmerking voor hergebruik?
Een lange lijst die kort samengevat wordt als alles wat zich in een huis bevindt: meubelen, huisraad, boeken, platen, huishoudtoestellen, fietsen, textiel, kleding, speelgoed,…
Ook elektronische apparaten halen wij op, deze mogen defect zijn: tv-toestellen, wasmachines, koelkasten, fornuizen, verwarmingstoestellen,...


Hoe komen de goederen bij het kringloopcentrum terecht?
Een eerste mogelijkheid is dat je naar het kringloopcentrum belt en met hen een afspraak maakt om de goederen gratis bij jou thuis te komen ophalen. Je kan natuurlijk ook altijd zelf de goederen naar het kringloopcentrum brengen.


Wat gebeurt er met de goederen?
In het kringloopcentrum worden deze goederen opgeknapt als dat nodig is. Een grondige poetsbeurt en eventueel een kleine herstelling zorgen ervoor dat een groot deel van de aangebrachte goederen aan een tweede leven beginnen. In het kringloopcentrum worden deze "hernieuwde" goederen aan een verantwoorde prijs aangeboden.


Welke voordelen heeft dit?
Eerst is er het onmiskenbare ecologische voordeel: elke kilo die hergebruikt wordt, moet niet verbrand of gestort worden. Het tweede voordeel is dat mensen met een beperkt budget tegen een sociaal verantwoord tarief al het noodzakelijke kunnen aankopen. Het derde voordeel is dat met de opbrengst van de verkoop tewerkstelling gecreëerd wordt voor langdurig werklozen. We willen evenwel benadrukken dat het kringloopcentrum zich niet enkel richt tot kansarmen of minder gegoeden. Het aanbod is zo ruim en divers dat er voor ieders smaak en elke beurs iets te vinden valt.