Processie van Plaisance

Kermis Geraardsbergen met de jaarlijkse Processie van Plaisance

Elk jaar is er in Geraardsbergen ter gelegenheid van de kermis de 'Processie van Plaisance'.


De oorsprong van deze gebeurtenis heeft te maken met de relikwieën van St.- Bartholomeus, de patroonheilige van onze dekenale kerk.

 

Sedert in 1515 de relikwieën van de heilige Bartholomeus overgebracht werden van St. Martens Lierde naar Geraardsbergen gaat jaarlijks een ommegang door op de feestdag van de Heilige Bartholomeus, 24 augustus, ofwel de zondag nadien (als de feestdag niet op een zondag valt)


Plaisance-schrijnBijna 500 jaar gaat deze 'leutige ommegang' door en worden de relikwieën door de kerkraad en de Geraardsbergse bevolking door de binnenstad rondgedragen.3 Reuzen

 

Dit is een uniek evenement omdat vooral de diverse verenigingen op die manier (in hun kleding) hun vereniging in de kijker zetten.
Meestal worden zij voorgegaan door hun eigen 'Manneken-Pis' in het pakje van de desbetreffende groep, bijvoorbeeld de fietsclub met het beeldje verkleed in een plunje van fietser.

 

Ook de 3 reuzen van Geraardsbergen stappen mee op in deze stoet.

 

 


Het gebeuren eindigt meestal met een groot feest in de herbergen op de markt, waarbij een levende Bartholomeus wordt rondgedragen, gevolgd door de fanfare die de bezoekers tot na de middag laten meegenieten van leute met een goede pint en luid gezang.

 

Contact

Dienst Toerisme

Markt
9500 Geraardsbergen

tel. 054 43 72 89
fax 054 43 72 80

Contact

Openingsuren

Van 1 april tot 30 september

maandag tot vrijdag

9 - 17 uur

zater-, zon- en feestdagen

10 - 17.30 uur


Van 1 oktober tot 31 maart

maandag tot vrijdag

9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur

zater-, zon- en feestdagen

10 - 13 uur en 14 - 17 uur