Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen - Benefietconcert

De Koninklijke muziekkapel van de Gidsen werd opgericht in 1832 als particuliere muziekkapel van de Koning en bestaat momenteel uit een groot harmonieorkest van 84 streng geselecteerde musici, allen titularis van verschillende Eerste Prijzen van onze Koninklijke Conservatoria, en een trompetterkorps van 19 trompetters.

In het najaar van 1832 gaf Koning Leopold I de opdracht aan Jean-Valentin Bender om een Muziekkapel op te richten die verbonden zou zijn aan de Koninklijke Wacht.
Een reeks illustere dirigenten zorgden ervoor dat de kwaliteit van deze muziekkapel steeds de hoogte in bleef gaan, zodat zij weldra tot de beste ter wereld gerekend werd. Tal van muzikaal talent heeft voor De Gidsen geschreven: Paul Gilson, Francis de Bourguignon, Maurice Schoemaeker, Theo Dejoncker, Jules Strens, Gaston Brenta, Marcel Poot en René Bernier. Onder kapelmeester Yvon Ducène creëerden De Gidsen werken van o.m. Jean Absil, René Barbier, René Bernier, Peter Cabus, Franz Constant, René Defossez, Jacqueline Fontyn, Jacques Leduc, Victor Legley, Jean Louël en Daniel Sternefeld.
Succesrijke concerttournees in Canada, Hongarije, Spanje, Thailand, Turkije en de USA verrijkten het indrukwekkend palmares van 's lands meest vooraanstaande militaire muziekkapel.

Naast het Groot Harmonieorkest beschikt de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen ook over een Trompetterkorps, enig in zijn soort, dat sinds maart 2013 onder de leiding staat van Adjudant-Chef Olivier Brichau. Ook dit ensemble heeft ook een opmerkelijk staat van dienst met diverse prestigieuze optredens in binnen- en buitenland.

De opbrengst van het benefietconcert gaat dit jaar naar het Rode Kruis.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 23,00
Basistarief: 23,00 €; groep, -26, 55+: 23,00 €; abonnement: 23,00 €

Waar

CC De Abdij - Arjaantheater

Organisatie

CC De Abdij