Knuppelpadwandeling

Zandbergen is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Geraardsbergen.
Het dorp ligt in de Denderstreek, langs de Dender, in Zandlemig Vlaanderen. De dorpskern ligt ten zuiden van de rivier. Ten noorden van de Dender staat het station. De nieuwere stationswijk is door lintbebouwing met Appelterre-Eichem verbonden geraakt.
Het station, ontworpen door architect Cluysenaar, is een kleurrijk, symmetrisch gebouw (onder zadeldak) van de laagste categorie. Zandbergen was ten tijde van de gereedkoming van de spoorlijn immers een onooglijk dorpje. Van de in totaal 13 traveeën zijn er 5 hoger opgetrokken met een dominerende torenvormige gevelvoorsprong. Het middengedeelte heeft op de begane grond een overdekte doorgang met links en rechts een pergola. Eveneens kenmerkend zijn de gekleurde dakpannen en het fraai gebeeldhouwde houtwerk. Qua materiaal is onder meer Boomse papensteen en blauwe hardsteen uit Zinnik gebruikt.


Het grondplan is vergelijkbaar met de andere haltes ontworpen door Cluysenaar: er is een opsplitsing gemaakt tussen de privéruimte voor de stationschef en een openbaar gedeelte met onder meer de lokethal en een wachtzaal (welke gedeeld moest worden tussen de passagiers van 1e, 2e en 3e klasse). Het station is duidelijk naar het perron toe gericht getuige de veel minder indrukwekkende voorzijde van het gebouw.
In 2005 werd het station van Zandbergen verkocht aan een particulier. De huidige eigenaar heeft de intentie het gebouw te renoveren maar wacht op de toekenning van subsidies.
Jan De Cooman, geboren in Zandbergen op 4 augustus 1893, was een Belgisch kunstschilder.
Hij leverde tijdens zijn artistieke loopbaan in het totaal vier Kruiswegen op. De eerste Kruisweg die hij mocht schilderen, nog gedurende zijn onderwijzersjaren, meer bepaald in 1927, was voor de kerk van zijn geboortedorp, Zandbergen. In 1935-1936 zien nog twee kruiswegen het licht: een voor de kerk te Steenhuize en een voor de kerk te Sint-Lievens-Esse. Zijn vierde opdracht voor een kruisweg was voor een kerk van Eeklo, in 1939.
Het kasteel De Lalaing, ook zogenaamd "Hof van Lier", afgeleid van de titel gouverneur van Lier van één der voormalige eigenaars is gelegen ten oosten van het dorp in een groot park, deels uitlopend op het grondgebied Denderwindeke. Het complex bestaat uit een kasteel met in U-vorm opgestelde dienstgebouwen omgeven door een vierkante omwalling met twee vaste bruggen. Twee beboomde toegangsdreven met hekken en gietijzeren zuiltjes, respectievelijk in noordwestelijke (axiaal) en noordoostelijke richting lopen.
We wandelen op de grens van Zandbergen en Idegem, door o.m. het natuurreservaat De Nuchten. Dit natuurgebied wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en ontwikkelt zich tot een echt moerasbos. De uitgestrekte vallei is grotendeels open, maar is naar de dorpsranden toe kleinschalig en rijk aan bomenrijen en gemengde houtkanten. De graslanden staan vol plantensoorten en zijn dooraderd met sloten. Het moeras van De Nuchten ligt centraal en tegen de dalwand van de vallei. Een aantrekkelijk knuppelpad van 600 meter lang voert ons dwars doorheen het gebied.

De wandeling vertrekt om 14u30 aan de Basisschool Klim Op Zandbergen, Jan De Coomanstraat 35 te 9506 Zandbergen voor een tocht van ongeveer 10 km en een verkorte van 6 km. Vergeet vooral je picknick niet en aangepast schoeisel bij regenweer.
Voor inlichtingen omtrent deze wandeling kan je contact opnemen met Marleen Govaert – ?0497/731594 of Johan Backaert - ?0496/628377
? johan.backaert@telenet.be of op www.pasar.be/herzele

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Contact

Organisatie

Pasar Herzele