Afscheid van het gezonde ik. Verliesverwerking bij ziekte of ouderdom.

Een chronische ziekte of aftakeling door ouderdom kan veel verdriet veroorzaken bij de betrokkene. Hoe kan je als familielid, mantelzorger of professionele zorgverlener met dit verdriet omgaan? Hoe begin je aan een gesprek over dit verdriet, dat gelinkt is aan het afscheid van de gezonde persoon die men ooit was? Wat kan je zeggen en doen en wat beter niet?

Omgaan met deze verliesverwerking roept ook angst en verdriet op bij de familie en de zorgverleners, die met hun eigen gevoelens en rouwproces worden geconfronteerd. Er wordt vaak - met de beste bedoeling - met algemene wijsheden gegoocheld, om de betrokkene op te monteren: “Er zijn veel mensen die er nog slechter aan toe zijn dan jij. Morgen zal het wel beter gaan. Wees dankbaar om wat je wel nog kan. Etcetera”.

Tijdens deze vorming willen we een andere piste bewandelen, gebaseerd op de inzichten uit de verbindende communicatie. We voeren een pleidooi om de gevoelens van verdriet bespreekbaar te maken. Op die manier geven we erkenning aan de betrokkene, inclusief zijn verdriet en verlies, en helpen we deze persoon om inzicht te krijgen in de eigen emoties en beleving. Dit is een noodzakelijke eerste stap om afscheid te nemen.
Je hebt moed nodig om deze piste te bewandelen en de bereidheid om je zelf kwetsbaar op te stellen.

Tijdens de vorming gaan we met praktijkvoorbeelden aan de slag. Op die manier kan je uitzoeken wat je zelf nodig hebt om deze gesprekken te voeren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 57,00
Basistarief: 57,00 €

Waar

Organisatie

Zorg-Saam vzw