Bekendmaking openbaar onderzoek over het voorlopig ontwerp regionaal mobiliteitsplan en het ontwerp plan-MER voor de vervoerregio Vlaamse Ardennen van 18 september tot en met 16 november 2023

Gepubliceerd op vrijdag 8 september 2023 8.47 u.
De vervoerregio Vlaamse Ardennen heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen.

In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Het Ontwerp plan-MER beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze documenten inkijken en opmerkingen meegeven.

Het Regionaal Mobiliteitsplan kadert binnen basisbereikbaarheid, de Vlaamse visie op mobiliteit. Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer waarin het combineren van verschillende vervoermiddelen centraal staat. Voor de realisatie van basisbereikbaarheid werden de driehonderd Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Binnen deze vervoerregio’s werken de gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio.


De vervoerregio Vlaamse Ardennen is samengesteld uit deze 15 gemeenten: Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm.


Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt van 18 september tot en met 16 november 2023 kunt u het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het Ontwerp plan-MER voor de vervoerregio Vlaamse Ardennen inkijken:

• Op vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-vlaamse-ardennen
• Op de website www.geraardsbergen.be
• In het Administratief Centrum, Weverijstraat 20 te 9500 Geraardsbergen – na afspraak 054 43 02 88.

Opmerkingen kunt u uiterlijk tegen 16 november 2023 bezorgen:
• Via mail aan de vervoerregio Vlaamse Ardennen op het mailadres vervoerregio.vlaamseardennen@vlaanderen.be.
• Via schriftelijke aflevering tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis aan de dienst Mobiliteit, Weverijstraat 20 te 9500 Geraardsbergen
• Per aangetekende zending ter attentie van dienst Mobiliteit, Weverijstraat 20 te 9500 Geraardsbergen
• Via mail naar mobiliteit@geraardsbergen.be

Het mobiliteitsplan van Vervoerregio Vlaamse Ardennen kwam tot stand dankzij de medewerking van vele, verschillende betrokkenen. Stakeholders kwamen meermaals samen voor analyses over specifieke onderwerpen. Online bevragingen vonden plaats bij burgers, stakeholders en raadsleden. Daarnaast waren er regelmatig intense meetings met ambtenaren en beleidsmakers. Dit alles heeft geleid tot het plan dat nu voorligt.

Wil je meer weten over het regionaal mobiliteitsplan?

Wil je meepraten over het regionaal mobiliteitsplan?