Ben je nog niet ingeschreven voor BE-Alert? Schrijf je dan nu in en blijf geïnformeerd bij een noodsituatie in jouw buurt

Gepubliceerd op woensdag 6 februari 2019 11.49 u.

Het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken beheert een sirenenetwerk met ongeveer 570 sirenes. Deze sirenes konden tot voor kort ingezet worden voor verwittiging van de bevolking bij eventuele noodsituaties bij een nucleaire site of een Seveso-bedrijf. Met de komst van moderne en meer performante alarmeringskanalen is er voor geopteerd om het sirenenetwerk af te bouwen. Sinds 1 januari 2019 is het sirenenetwerk niet meer actief in België. De keuze is gemaakt om verder en blijvend te investeren in een modern alarmeringskanaal voor de burger, namelijk BE-Alert.

Be-Alert waarschuwt meteen iedereen die ingeschreven is op het systeem op het moment dat er zich een noodsituatie voordoet.

Hoe kan je een bericht ontvangen?

  • Via een gesproken bericht naar jouw vaste of mobiele telefoon
  • Via een sms-bericht
  • Via E-mail of faxbericht
  • Via je sociale media

De tool stuurt sms’en naar de vooraf ingeschreven burgers. Naast de alarmering per sms via een bestaande databank, heeft men ook een geogelokaliseerd alarmeringssysteem ontwikkelt. Dat systeem maakt het mogelijk om de personen per sms te alarmeren die fysiek aanwezig zijn op de plaats van de noodsituatie.

Om de boodschappen te ontvangen, moet je je wel op voorhand inschrijven. Dit kan gratis via de website www.be-alert.be 

De tool is 24 uur op 24 operationeel.

Meer info? www.be-alert.be 

Met BE-Alert is het mogelijk om de bevolking te alarmeren in heel het land en is het mogelijk om diverse boodschappen duidelijk te communiceren via SMS of een gesproken bericht. Naast BE-Alert kan de burger ook via andere kanalen worden gealarmeerd: sociale media, website, omroepwagens en de klassieke nieuwsmedia. Het afgelopen anderhalf jaar is BE-Alert bijna 50 keer met succes ingezet bij reële noodsituaties. Momenteel zijn er 503.000 adressen geregistreerd en zijn er 456 gemeenten aangesloten. Bovendien is het via BE-Alert mogelijk om alle aanwezigen in een bepaalde zone een sms te sturen, ook als ze niet geregistreerd zijn.