Blauwalgen gespot? Meld het aan de milieudienst.

Gepubliceerd op vrijdag 19 juli 2019 9.38 u.
Tijdens de warme en droge zomer van 2018 was er opvallend veel blauwalgenbloei in Vlaanderen. Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er blauwalgen beginnen te bloeien. Ze houden heel wat gezondheidsrisico's in voor mens en dier.

Hoe herken je blauwalgen?

Blauwalgen zijn vrij makkelijk te herkennen: bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olie- of verfachtige laag, drijvend op het wateroppervlak. Als je roert in een drijflaag van blauwalgen, sluit deze nadien direct weer aaneen, zoals bij olie.

Wanneer er in de oeverzone wit of blauw schuim verschijnt, is er ook sprake van een blauwalgenbloei. Ook een ongewone watervogel- en/of vissterfte kan in die richting wijzen.

Alle informatie over blauwalgenbloei, de gezondheidsrisico's en de maatregelen vind je op www.blauwalgen.be. Daar vind je ook meer informatie over hoe je als eigenaar van een private visvijver of als land- en tuinbouwer blauwalgen kan voorkomen. 

Blauwalgen melden

Om zoveel mogelijk problemen met blauwalgengroei te voorkomen, vragen we je om blauwalgengroei in openbare wateren zo snel mogelijk te melden aan de milieudienst op het nummer 054 43 44 40 of via milieu@geraardsbergen.be.

Vermeld zeker ook het tijdstip waarop je het hebt vastgesteld, beschrijf de locatie zo duidelijk mogelijk en voeg er een foto aan toe.