Corona in Geraardsbergen: sensibilisering en handhaving gaan hand in hand

Gepubliceerd op dinsdag 27 oktober 2020 15.43 u.
Het coronavirus zorgde de voorbije dagen voor een golf van besmettingen in Geraardsbergen. Veel meer dan in de eerste fase van de epidemie wordt onze stad bijzonder hard getroffen.

Het Lokaal Bestuur informeert en sensibiliseert haar bewoners continu via alle mogelijke kanalen, en dit zowel digitaal als fysiek. Tegelijkertijd ondersteunt de Lokale Politie deze sensibilisering door bewoners te wijzen op wat wel of net niet mag. 

Geraardsbergenaars samen tegen corona

De meeste inwoners van de Oudenbergstad houden zich perfect aan de opgelegde maatregelen. Slechts een kleine minderheid volgt deze niet. De Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde houdt regelmatig – al dan niet in burger – controles om eventuele onregelmatigheden tot een minimum te beperken. De voorbije week (20 tot 27 oktober) werden 12 inbreuken vastgesteld: 8 tegen de nachtklok en 4 tegen de mondmaskerplicht.

Lokaal Bestuur sensibiliseert breed

Het Lokaal Bestuur van Geraardsbergen informeert en sensibiliseert haar bevolking voortdurend. Heel wat kanalen, zowel offline als online, worden ingezet om de verschillende doelgroepen te bereiken met communicatie op maat. Daarbij gaat zowel aandacht naar de maatregelen zelf als naar het welzijn van de Geraardsbergenaars.

Het communicatieplan omvat onder meer de inzet van volgende kanalen:

  • Online kanalen (website, Facebook, Twitter, Instagram, Hoplr)
  • Affichage in het straatbeeld (elektronische infozuilen aan het station, op de Markt, op hoek Grotestraat/Lessensestraat), affiches over mondmaskerplicht in winkelstraten, schoolbuurten en op begraafplaatsen)
  • Stadsmagazine
  • Radiospot op Radio Mfm, radio MIG en radio SU fm
  • Brochure voor anderstaligen
  • Inzet van vrijwilligersnetwerk om anderstaligen te bereiken
  • Schoolkanalen
  • Video met Geraardsbergse influencers
  • Ondersteuning van kwetsbare patiënten via het Meldpunt kwetsbare situaties

Burgemeester Guido De Padt: “Het coronavirus klein krijgen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het doet dan ook deugd om te zien dat zo veel bewoners de maatregelen goed opvolgen. Toch zijn we er nog niet. De cijfers in Geraardsbergen zijn niet bemoedigend. We roepen dan ook op om nog even op de tanden te bijten. Samen met de Lokale Politie wordt daarom niet alleen ingezet op sensibilisering maar ook op handhaving van de regels. We moeten met z’n allen het goede voorbeeld blijven geven.”