Geen (goed zichtbaar) huisnummer? Lokaal Bestuur Geraardsbergen stopt er eentje in de bus

Gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2021 12.16 u.
Een leesbaar en goed zichtbaar huisnummer is belangrijk voor hulpverleners, politie- en brandweermensen. Toch hebben sommige woningen in Geraardsbergen geen huisnummer of is het niet voldoende leesbaar of zichtbaar.

De gemeenschapswachten van Lokaal Bestuur Geraardsbergen trekken daarom op ronde en geven een huisnummerplaatje af.

Een levensreddend huisnummer

Een leesbaar en goed zichtbaar huisnummer kan levens redden. In noodsituaties is het cruciaal voor zowel hulpverleners, politie als brandweer om een eventueel slachtoffer snel te lokaliseren. Het ontbreken (of niet leesbaar zijn) van een huisnummer bemoeilijkt die taak.

Een huisnummer is in België dan ook verplicht. Toch hebben verschillende huizen in Geraardsbergen geen huisnummerplaatje (of is het niet goed leesbaar). De politie van Geraardsbergen/Lierde controleert hier regelmatig op. Zij krijgen daarbij versterking van de gemeenschapswachten van Lokaal Bestuur Geraardsbergen.

Plaatje in de bus

De gemeenschapswachten gaan preventief op ronde en bellen aan bij de huizen die geen (of een slecht leesbaar) huisnummer hebben. De bewoners krijgen een huisnummerplaatje met de vraag om dit binnen de week op te hangen. Is er niemand thuis, dan wordt het plaatje in de bus gestopt.

Na een week gaan de gemeenschapswachten opnieuw langs. Als het plaatje niet is opgehangen, worden de bewoners gesanctioneerd met een GAS-boete.

Zelf in actie

Uiteraard hoeven bewoners niet te wachten om zelf in actie te schieten. Een huisnummerplaatje kan gratis aangevraagd worden bij de dienst Bevolking.