Hoe maak je melding van een gevonden nest of een Aziatische hoornaar?

Gepubliceerd op donderdag 8 april 2021 11.30 u.
De ene hoornaar is de andere niet. De Europese hoornaar is erg nuttig en onschadelijk. De Aziatische hoornaar of ‘monsterwesp’ is dubbel zo groot als een gewone wesp en schadelijk voor de biodiversiteit. Vind je een nest van de Aziatische hoornaar, meld dit met foto aan het Vlaams Bijeninstituut.

Voor de mens niet gevaarlijker dan een gewone wesp, maar voor andere insecten en de biodiversiteit een groot gevaar. Het rooft niet alleen op andere insecten, maar kan grote schade toebrengen aan onder andere de bestuiving in de fruitteelt en aan de bijenkasten van imkers.

Daarom is het heel belangrijk om deze beestjes te bestrijden. Het enige wat we kunnen doen is de belangrijkste brandhaarden aanpakken. Door in te grijpen op die plaatsen waar hun impact het grootst is. Daarvoor doen we beroep op de burger.

Vind je een Aziatische hoornaar probeer dan vooral niet te vangen en te doden. Je probleem met het ene individu is dan wel opgelost, maar weet dat een nest enkele duizenden hoornaars kan bevatten.

Vind je een Aziatische hoornaar, neem een foto en doe hiervan melding bij het Vlaams Bijeninstituut – Vespawatch - www.vespawatch.be.

Vind je een nest met Aziatische hoornaars, verwittig de brandweer via het e-loket www.hvzzo.be/wespen20/online.asp.

Informatie over de Aziatische hoornaar, hoe je het beestje herkent, wat je moet doen, waar je kan melden, hoe je een bijenkast kan ontsmetten en nog veel meer, vind je terug op vlaamsbijeninstituut.be.

In het onderstaand document staat hierover ook meer info.