Krakelingen en Tonnekensbrand 23 februari 2020

Gepubliceerd op donderdag 6 februari 2020 10 u.
Op 23 februari is het weer zover. Dan trekken meer dan 1000 figuranten door de stad in de historische krakelingenstoet. Later op de dag vormt Tonnekensbrand het laaiende orgelpunt van de dag.

Krakelingen en Tonnekensbrand is een eeuwenoud dubbelfeest in Geraardsbergen en werd in 2008 opgenomen in de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen en in 2010 ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco

Programma 23 februari 2020

15.00 uur Historische stoet
16.45 uur Krakelingenworp
19.30 uur Tonnekensbrand (Oudenberg)
20.00 uur Walmkebrand (in de dorpen)

Hoe verloopt deze hoogdag?

De historische stoet start om 15 uur aan de romaanse kerk van Hunnegem en trekt met meer dan duizend participanten door het stadscentrum.

De stoet is er voor iedereen

Op verschillende plaatsen op het parcours vind je commentatoren, die zorgen voor inhoudelijke uitleg en audiobeschrijving van de voorbijkomende taferelen. Je herkent deze locaties aan de Visit Geraardsbergen beachvlag.

Slechthorenden kunnen terecht ter hoogte van de tribune, voor de getolkte versie in de Vlaamse Gebarentaal. Zo kan ook de slechthorende of dove toeschouwer de stoet ten volle beleven. 

Voor de verzamelaars is er goed nieuws: ook deze editie is er opnieuw een ‘Krakelingen pin’. Vanaf 14 uur worden ze samen met het programmaboekje uitgedeeld aan de eerste 1000 toeschouwers. 

Stoet in een nieuwe jas

Het Krakelingencomité koos dit jaar voor het thema ‘Transport’. Het onderwerp werd uitgewerkt in 4 subthema’s: transport met dieren, transport over wegen, transport over het water en transport met het wiel. Verwacht je aan een indrukwekkende stoet met onder andere ridders en boeren die op kruistocht vertrekken, een 18e eeuwse barge of binnenschip, een 19e eeuwse diligence, een 20e eeuwse tram en een selectie van kinderkoetsen en fietsen door de eeuwen heen.

Special guests

Als speciale gasten ontvangen we enkele hoofdrolspelers van de film ‘Adam en Eva’ op de tribune: Robrecht Vanden Thoren, bekend van de VTM-reeks ‘Wat Als?’ en de bekroonde film ‘Hasta la vista’, Bob De Moor, acteur uit o.a. De Smaak van De Keyser, Stille Waters en Familie en Peggy Schepens, docente in de Kunstacademie te Geraardsbergen. 

Mastellenworp - wie vangt het krakelingenjuweeltje?

Aan het einde van de stoet trekken de druïden, de deken, het lokaal bestuur, de broodmandendragers en duizenden toeschouwers naar de top van de Oudenberg (110 m). Vooraleer de duizenden krakelingen ("mastellen" in de volksmond) mogen gegooid worden, drinken de deken, de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren beker een slok wijn met een levend visje. Daarna gaat de eigenlijke krakelingenworp van start. Eén broodje bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling : een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje.

Tonnekensbrand en antwoordvuren in de omliggende dorpen

Het Tonnekensbrand op de Oudenberg om 20 uur vormt het laaiende orgelpunt. Volkskunstgroep Nele zorgt voor sfeer, en het vuur verjaagt de winter en verwelkomt de nakende lente. Na de ceremonie worden brandende fakkels aan de omstaanders uitgedeeld en die brengen het vuur naar de Markt.

In de deelgemeenten nodigen de dorpsraden de inwoners uit om samen te komen bij een kleiner antwoordvuur, "Walmkebrand", een gezellige aangelegenheid voor jong en oud. De deelnemende deelgemeenten waar je terecht kan voor Walmkebrand zijn:

Goeferdinge, Grimminge, Idegem, Moerbeke, Nederboelare, Onkerzele, Schendelbeke, Smeerebbe-Vloerzegem, Viane, Zandbergen, Zarlardinge.

Allen van harte welkom!