Lokaal bestuur ondersteunt burgerinitiatieven

Gepubliceerd op woensdag 2 september 2020 15.18 u.

De coronacrisis heeft de samenleving hard getroffen. Het lokaal bestuur ondersteunt burgers, leden van dorpsraden, individuele artiesten of creatievelingen tout court om in onze stad initiatieven te nemen, los van een lidmaatschap van sportraad, cultuurraad en jeugdraad. De verenigingen hebben reeds recht op een tegemoetkoming.

Want in onze stad onze stad zijn er ook heel wat individuele burgers die graag initiatief nemen en iets zouden willen organiseren en buiten de subsidies voor verenigingen vallen. Dat kan voor jeugdinitiatieven zijn of sport of cultuur of voor de samenleving in haar geheel. Met deze maatregel wil het lokaal bestuur hierin een stuk tegemoet komen aan de inwoners van onze stad en hen daarbij ten volle ondersteunen. Het lokaal bestuur laat hen volledig vrij om dit zelf in te vullen (mits het coronaproof is).

Solidariteit en samenwerking en creativiteit zijn nu meer dan ooit belangrijk.

Binnen het noodfonds corona jeugd, sport en cultuur van de Vlaamse regering wordt door de stad 30.000 euro gereserveerd voor burgerinitiatieven naast de bestaande budgetten.

Het project moet gericht zijn op inwoners van Geraardsbergen en de indiener moet een inwoner van Geraardsbergen zijn. Het project dient uiteraard plaats te hebben op het grondgebied van Geraardsbergen. Het moet ook open staan voor iedereen en zich focussen op toegankelijkheid, ook op vlak van eventuele toegangsprijzen en promocampagnes. Een werkgroep bestaande uit afgevaardigden van sport, jeugd, cultuur en samenleving geven advies en het college neemt een beslissing binnen de 4 weken.

De toelage bedraagt maximaal 3.000 euro per aanvrager.

Er wordt daarbovenop een reductie van 50 procent toegekend op de geldende gebruikerstarieven voor de grote zaal van de Spiraal tot eind dit jaar.

Neem zeker eens contact op met samenleving@geraardsbergen.be 054 43 44 20 en op afspraak kan je ook altijd persoonlijk langs gaan (mondmasker verplicht).