Nieuwe identiteitskaart met vingerafdrukken

Gepubliceerd op maandag 22 juni 2020 16.26 u.
Vanaf donderdag 9 juli 2020 wordt gestart met de aanmaak van identiteitskaarten met twee vingerafdrukken op een contactloze chip.

Bij de aanvraag van je nieuwe identiteitskaart zal je dus je vingerafdrukken moeten laten scannen.
Om identiteitsfraude tegen te gaan, zal dit ook gebeuren bij de afhaling van de kaart, om te controleren dat jouw vingerafdrukken overeenkomen met deze op de geproduceerde kaart.
Bijgevolg zal het dus niet meer mogelijk zijn om je identiteitskaart door iemand anders te laten afhalen. Je zal dit persoonlijk moeten doen.

Burgers die zich, omwille van een fysieke of mentale beperking of wegens medische reden, niet kunnen verplaatsen naar het Administratief Centrum, worden vrijgesteld van vingerafdrukken.

Het spreekt voor zich dat je de identiteitskaart niet moet vernieuwen als ze nog geldig is, je kan ze uiteraard gebruiken tot de vervaldatum.

De nieuwe kaarten met vingerafdrukken worden in principe alleen aangemaakt voor 12-jarigen, als de kaart de einddatum bereikt, in geval van verlies of diefstal van je identiteitskaart of indien je zelf een nieuwe kaart wenst (vb. bij een niet-gelijkende foto of beschadiging van de kaart).

Meer info: Dienst Burgerzaken, 054 43 45 10, burgerzaken@geraardsbergen.be