Nieuwe registratie voor orgaandonatie na overlijden

Gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2020 13.39 u.

In België geldt een veronderstelde toestemming voor de donatie van menselijk lichaamsmateriaal (organen, weefsels en cellen) na overlijden. Dit betekent dat iedereen geacht wordt in te stemmen met de donatie van zijn lichaamsmateriaal na overlijden. U kan zich bij de dienst Burgerzaken laten registreren als donor of u hiertegen verzetten. U kan uw lichaam ook schenken aan de wetenschap waarvoor u zelf contact opneemt met een universitair ziekenhuis.

Vanaf 2 juni 2020 is deze registratie gewijzigd.

U zal voortaan vier beslissingen met betrekking tot de donatie van menselijk lichaamsmateriaal na uw overlijden kunnen laten vastleggen:

  • Orgaandonatie voor transplantatie: organen die na overlijden worden weggenomen om te gebruiken voor transplantatie bij mensen die hierop wachten.
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie: weefsels en cellen die na overlijden worden weggenomen om te gebruiken voor transplantatie bij mensen die hierop wachten.
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen: het lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen) dat na overlijden wordt weggenomen om geneesmiddelen te maken, bijvoorbeeld voor innoverende therapieën.
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor onderzoek: lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen) dat na overlijden wordt weggenomen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is vaak essentieel om de zorg te blijven verbeteren. Het helpt onder meer om de kennis over het menselijk lichaam of over bepaalde ziekten te vergroten.

Opmerking: dit soort donatie is verschillend van het afstaan van het lichaam voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs dat wordt beheerd door de faculteiten geneeskunde.

Vanaf 1 juli 2020 kan u ook uw wil bij de huisarts of zelf online via de website

www.mijngezondheid.be registreren.