Ontwikkelingssamenwerking en fairtrade

De Noord Zuid werking bereidt het plaatselijke beleid voor en brengt dit dagelijks in praktijk. In Geraardsbergen is er een Noord-Zuid Koepel aanwezig (GROS).

Acties

  • Sensibilisering van de bevolking.
  • Ondersteunen van de Geraardsbergse ontwikkelingsorganisaties (11.11.11 actie, Fair Trade gemeente, Noord Zuid toelagen via een subsidiereglement, samenwerkingsprojecten in het Zuiden, deelname aan de Kaaifeesten, fairtrademarkt, ...).

Eerlijke handel

Via eerlijke handel willen we een faire verloning voor de inspanningen van de producent. Als lokaal bestuur zetten we eerlijke handel in de verf en streven we naar een duurzaam aankoopbeleid. Geraardsbergen mag zich daardoor sinds 2016 Fair Trade gemeente. Dit wil zeggen dat de stad zich inzet voor een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden.

Korte keten

Korte keten wil zeggen dat de producten die je aankoopt zo weinig mogelijk tussenschakels afleggen. Met andere woorden, korte keten is een ander woord voor het aankopen bij de boer zelf.

Subsidie voor ontwikkelingssamenwerking

Ga je in het buitenland aan de slag bij een non-profitorganisatie? Of vertrek je op inleefreis? Dan kan je bij de dienst samenleving terecht voor informatie rond de subsidie voor ontwikkelingssamenwerking.

Zij beslissen op advies van de Noord-Zuidkoepel inzake het toekennen van de subsidie

Subsidie voor Noord-Zuidinitiatieven

Organiseer je een activiteiten waar korte keten of fair trade centraal staat?

Vul dan zeker een aanvraag in voor deze subsidie minstens drie weken voor de aanvang van het evenement. Voor het aanvragen van deze subsidie kan je het aanvraagformulier gebruiken. Alle voorwaarden staan in het subsidiereglement.