Rook- en vuurverbod in bossen en natuurgebieden

Gepubliceerd op vrijdag 11 juni 2021 10.43 u.
Momenteel genieten we van warm weer. De natuur wordt hierdoor helaas ook droger, wat het risico op natuurbrand vergroot. In Oost-Vlaanderen geldt risicocode geel. Dit betekent dat je in de natuurgebieden en bossen niet mag roken of vuur stoken. Ook in Geraardsbergen dus niet.

In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich momenteel situaties van droogte die zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich kunnen meebrengen.

Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook vermeden worden. Op vraag van de Vlaams minister van Omgeving heeft Natuur en Bos een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in bossen en natuurgebieden.

Dit verbod geldt vanaf het moment dat het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt. Deze kleurcode wordt per provincie bepaald en gepubliceerd door Natuur en Bos. De situatie in Oost-Vlaanderen (momenteel geel) kan je raadplegen via https://www.natuurenbos.be/brandfase-oost-vlaanderen.

Boswachters en natuurinspecteurs zullen ter zake optreden.