Samen naar een mantelzorgvriendelijke school!

Gepubliceerd op donderdag 29 juni 2023 16.52 u.
Jonge mantelzorgers zijn jongeren die thuis een extra handje toesteken omdat er iemand binnen het gezin ziek is, verslaafd is of een beperking heeft. Om als school de gepaste ondersteuning te kunnen bieden, heeft Samana een gratis project waar scholen kunnen aan deelnemen.

1 student op 5 is jonge mantelzorger

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die thuis een extra handje toesteken omdat er iemand binnen het gezin ziek is, verslaafd is of een beperking heeft. Onderzoek van Samana toont aan dat de thuissituatie van jonge mantelzorgers een invloed heeft op hun schoolprestaties. Ze komen vaker te laat (omdat ze bijvoorbeeld op de thuisverpleging moeten wachten die al eens in de file staat), ze zijn vaker afgeleid in de klas door hun zorgen, ze komen niet toe aan hun huiswerk, spijbelen meer en verlaten vaker de schoolbanken zonder diploma… Maar met de juiste begeleiding, is alles mogelijk!

Maak jouw school mantelzorgvriendelijk! 

Daarom trekt Samana in volle overtuiging de kaart van de jonge mantelzorgers met het (gratis) project ‘Samen naar een mantelzorgvriendelijke school’. Met dit project bouwen we concreet samen met de scholen aan een ondersteunende schoolomgeving voor jonge mantelzorgers. Deelname aan het project duurt één schooljaar. 

Wat brengt het jouw school!

  • Wij voeren een enquête uit bij jouw school. Zo krijg jij een beeld van het aantal jonge mantelzorgers en hun workload.

  • Doordat je een concrete begeleiding op maat kunt bieden, geef je deze leerlingen een betere kans.

  • Een mantelzorgvriendelijke school zijn toont aan dat je begeleiding biedt op maat.

  • Als je als school het project succesvol doorloopt, word je automatisch opgenomen in het Scholennetwerk voor jonge mantelzorgers.

Voor meer info vind je via deze website Mantelzorgvriendelijke school - Samana versterkt chronisch zieken en mantelzorgers