Reizende expo #StolenMemory rond verloren bezittingen van concentratiekampgevangenen komt naar Geraardsbergen

Gepubliceerd op donderdag 19 januari 2023 11.34 u.
Van dinsdag 31 januari tot en met vrijdag 17 februari 2023 strijkt de reizende expo #StolenMemory neer op de Markt in Geraardsbergen. Deze beklijvende tentoonstelling vertelt het verhaal van de slachtoffers uit de concentratie- en werkkampen aan de hand van hun afgenomen bezittingen.

De expo wordt aangevuld met heel wat andere initiatieven die op een serene manier terugblikken op de Holocaust.

“Het is onze taak als gemeenschap om de herinnering aan de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust levendig te houden, zodat zulke zaken nooit meer zouden gebeuren. Ook in Geraardsbergen was de impact van de oorlog en de jodenvervolging groot. Wij zijn dan ook blij dat de expositie #StolenMemory naar Geraardsbergen komt”, zeggen schepen van Samenleving Kristin Vangeyte en schepen van Cultuur Ann Panis.

Expositie #StolenMemory: van dinsdag 31 januari tot en met vrijdag 17 februari

In een grote tentoonstellingscontainer worden talrijke sieraden, foto’s en documenten van slachtoffers van het nazisme getoond. Ze werden één voor één door de nazi’s in beslag genomen en vormen een schrijnend bewijs van het leed dat tijdens WOII werd veroorzaakt. De expo - opgezet door de Duitse stichting Arolsen Archives - houdt de herinnering aan dit stuk geschiedenis levendig maar gaat ook op zoek naar de familie van slachtoffers. De gestolen stukken kunnen zo terugkeren naar (de nazaten van) de rechtmatige eigenaars.

De tentoonstelling is tussen dinsdag 31 januari en vrijdag 17 februari elke dag gratis te bezoeken (behalve op maandag) van 10 tot 16 uur op de Markt.

#StolenMemory is een mooie opportuniteit om deze geschiedenis tot op de schoolbanken te brengen. De secundaire scholen krijgen dan ook een educatief pakket aangeboden en kunnen een begeleid bezoek aan de container of een workshop boeken.

Op maandag 30 januari om 19 uur wordt de expo officieel geopend in aanwezigheid van ambassadeur Gilles Heyvaert en een delegatie van de Arolsen Archives. Ook de sculptuur Betty Galinsky (zie hieronder in het publieksprogramma) wordt dan officieel ingehuldigd. Iedereen is van harte welkom op dit publieksmoment.

Publieksprogramma

De expositie wordt aangevuld met een gratis publieksprogramma:

Leesmarathon 

Als afsluiter van de Week van de Poëzie (26 januari tot en met 1 februari) houdt de bibliotheek een leesmarathon waarbij vrijwilligers teksten voorlezen over de Holocaust. Er is een marathon voor kinderen en eentje voor volwassenen.

 • 1 februari, van 14 tot 16 uur voor kinderen tot 14 jaar; van 19 tot 21 uur voor jongeren en volwassenen 
 • Locatie: trouwzaal stadhuis 

Burgers die zelf een tekstfragment willen voorlezen, kunnen zich aanmelden via de website van de bib: https://geraardsbergen.bibliotheek.be/.

Sculptuur Betty Galinsky en expo Koenraad Tinel

Betty Galinsky was de joodse pianolerares van Koenraad Tinel en werd vermoord in het concentratiekamp van Auschwitz. Als eerbetoon maakte Koenraad later de sculptuur Betty Galinsky. Die wordt tentoongesteld aan het huis van Isabella Fischlowitz op de Vesten. Een symbolische plek aangezien ook Isabella als joodse pianolerares het leven liet in de concentratiekampen.

Daarnaast neemt Koenraad Tinel iedereen mee in het verhaal van Betty via eigen grafisch werk en fotomateriaal.

 • Doorlopend van 30 januari tot 17 februari 
 • Locatie sculptuur: Vesten
 • Locatie expo Koenraad Tinel: Visit Geraardsbergen (van 10 tot 16 uur)

Film Quatre-mains

De Holocaust loopt als een rode draad doorheen het jonge leven van Koenraad Tinel, en niet enkel door het verlies van zijn pianolerares. In de bekroonde kortfilm Quatre-Mains van Lander Haverals en Simon Demeulemeester legt hij samen met Simon Gronowski een indringende getuigenis af over zijn oorlogsverleden als kind. Terwijl Simon een kind van slachtoffers was, was Koenraad een kind van daders. Toch werden ze vrienden voor het leven. Ze verloren bijna alles in de Tweede Wereldoorlog maar vonden elkaar. 

 • Doorlopend van 30 januari tot 17 februari, van 10 tot 16 uur
 • De film van 30 minuten wordt in loop afgespeeld
 • Locatie Visit Geraardsbergen

Kortfilm PARADE en nabespreking met maker Sam Debaecke en Koenraad Tinel 

De kortfilm PARADE van de jonge makers Sam Debaecke en Thomas Vercauteren belicht het leven en werk van kunstenaar Koenraad Tinel. Na de vertoning van dit unieke portret volgt een panelgesprek met Sam Debaecke, Koenraad Tinel en moderator Arne De Winde. 

Lezing “Vier geredde Joden in Geraardsbergen in WOII: Mireille, Henri, Hans en Claire”

Louis De Cock en Anne-Marie Vanden Herrewegen van Gerardimontium geven een lezing over jodenvervolging in Geraardsbergen. Ze belichten het lot van enkele ondergedoken joden in Geraardsbergen en tonen zo hoe de Holocaust ook een massieve impact had op onze lokale gemeenschap. 

 • 16 februari, 20 uur 
 • Locatie: Hospitaalkerk (kunstacademie Geraardsbergen), hoek Grotestraat en Gasthuisstraat
 • Een plekje reserveren is aan te raden via samenleving@geraardsbergen.be of 054 43 44 84