Taalondersteuning

Gepubliceerd op woensdag 14 december 2022 12.40 u.
Lees zeker verder als je meer wil weten over downloadbaar lesmateriaal, rijke teksten en een goede vertaal app.

Fons+

In een eerdere nieuwsbrief lieten we jou kennismaken met het gratis tijdschrift Fons. Ee, tijdschrift voor Vlaamse leerkrachten Nederlands uit het kleuter-, lager, secundair, hoger en volwassenenonderwijs. Maar wist je ook dat bij sommige bijdragen in Fons bijkomend lesmateriaal hoort? Een lesfiche, een stappenplan, enkele voorbeelden of een uitgewerkte rubric: het kan vanalles zijn, en het kan inspirerend zijn om jou als leraar op weg te helpen.

Je vindt de links naar bijkomend materiaal op de website steeds in de inhoudstafel van het desbetreffende nummer terug, na het artikel zelf. Afhankelijk van het nummer waarvoor je extra materiaal zoekt, vind je het lesmateriaal dus via de inhoudstafel van het recentste nummer, of via het overzicht van de inhoud van alle vorige nummers. Veel lees- en experimenteerplezier!

www.tijdschriftfons.be/fons-2

Rijke teksten

Op de website van taalunie geven ze je informatie over wat rijke teksten zijn, hoe je ze herkent en waarom het zo belangrijk is ermee te werken. Daarnaast vind je er ook voorbeelden van rijke teksten voor leerlingen van 6 tot 18 jaar om jouw taal- en zaakvaklessen mee te verrijken.

www.rijketeksten.org

Vertaal app 

Zit je soms met de handen in het haar om iets duidelijk te maken aan een kind dat geen gemeenschappelijke taal met je heeft? Dan kan je eventueel gebruik maken van de say hi app. Op die manier kan je uitleggen wat je verwacht in de moedertaal van het kind. Wanneer je dit ook ondersteunt door er Nederlands aan te koppelen creëer je leerkansen Nederlands.