Update testing: hoe zit het met zelftests en sneltests?

Gepubliceerd op donderdag 2 december 2021 10.58 u.
In het bericht “Eerste hulp bij testing: dit moet je weten” gaven we mee wanneer en hoe je je in het testcentrum van Geraardsbergen en Ninove (of het A.S.Z.) kan laten testen. Maar er is meer!

Wist je dat je – in bepaalde gevallen – ook bij de apotheker terecht kan? En weet jij wanneer je best thuis een zelftest uitvoert? Wij zetten alles nog eens op een rijtje.

Wanneer moet ik mij laten testen?

In de volgende gevallen moet je je laten testen:

Wie geen Covid Safe Ticket heeft en naar bepaalde evenementen wil gaan/naar bepaalde landen wil reizen, zal zich eveneens moeten laten testen. 

Procedure hoog risico contact

Voor een beter leesbare visual: zie bijlage onderaan de pagina.

Wanneer is het aangeraden om je te laten testen?

Enkel in de bovenstaande situaties is het verplicht om je te laten testen. Daarvoor kan je terecht in de testcentra of bij sommige apothekers (zie hieronder “waar kan ik mij laten testen?”).

Wanneer je gasten ontvangt of naar een bijeenkomst gaat met meerdere mensen, moet je niet naar een testcentrum of de apotheker voor een test. Wel is het sterk aangeraden om een zelftest te doen. Die kan je bij alle apothekers en sommige winkels kopen.

Belangrijk: het is momenteel heel sterk aangeraden om sociale contacten te beperken.

Spreek je toch af met anderen? Laat je afspraak buiten doorgaan, hou afstand, draag een mondmasker en doe op voorhand een zelftest.

Opgelet: als je al symptomen hebt, is een zelftest niet aangeraden. Dan moet je je laten testen in een testcentrum of bij de apotheker.

Is het resultaat van je zelftest positief, dan moet je een code aanvragen voor een PCR-test via www.mijngezondheid.be. 

Waar kan ik mij laten testen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je te laten testen:

1. Je kan je laten testen in het testcentrum van Geraardsbergen (Abdijstraat 8) of Ninove (Onderwijslaan 75). Opgelet: dit is enkel mogelijk op afspraak. Je kan dus niet zomaar langsgaan.

Je kan een afspraak boeken voor alle bovenstaande scenario’s: hoog risico contact, terugkomst uit buitenland, symptomen, geen Covid Safe Ticket en testing nodig.

In het testcentrum wordt een PCR-test afgenomen. Het resultaat daarvan ken je na minstens 24 uur. Door de wachttijden kan dit echter oplopen.

In het geval van hoog risico contact, terugkomst uit buitenland en symptomen wordt de test 100% terugbetaald.

2. Momenteel laten heel veel mensen zich testen, waardoor je niet altijd meteen een afspraak kunt krijgen in het testcentrum. Weet dat je ook bij sommige apothekers terecht kunt om je te laten testen.

Dit kan wel enkel als je symptomen hebt of wanneer je uit het buitenland terugkeert.

Ook wie geen Covid Safe Ticket heeft en zich voor bepaalde evenementen moet laten testen, kan dat ook bij de apotheker doen.

De test die de apotheker afneemt, is een snelle antigeentest die in ongeveer 15 minuten resultaat oplevert. De apotheker is opgeleid om burgers te testen.

Niet alle apothekers nemen de testen af. Voor Geraardsbergen kan je hier terecht:

 • Apotheek Vogels-Callebaut, Grotestraat 38, Geraardsbergen
 • Apotheek Van Der Elst, Wijngaardstraat 5, Geraardsbergen
 • Apotheek Groteweg, Groteweg 157, Overboelare
 • Apotheek Rebry, Kerkborre 3, Schendelbeke
 • Apotheek Claeys-Buyle, Edingseweg 241, Moerbeke
 • Apotheek Ophasselt, Hasseltsestraat 9, Ophasselt

Check altijd voorafgaand met de apotheker of je zo kan langsgaan of een afspraak moet boeken.

In het schema onderaan deze tekst zie je nog eens in welke gevallen je bij de apotheker terecht kan en hoeveel je voor een test betaalt.

3) Ook in het A.S.Z.-ziekenhuis in Geraardsbergen kan je een test laten afnemen. Opgelet: dat kan enkel als je in het ziekenhuis opgenomen wordt, in het ziekenhuis een ingreep ondergaat of er bepaalde onderzoeken laat uitvoeren. In alle andere gevallen, moet je een afspraak maken op de campus van Aalst. 

Hoe maak ik een afspraak?

 • Testcentrum

Om een afspraak te boeken voor een coronatest in het testcentrum heb je altijd een code nodig: een Corona Test Prescription Code of CTPC-code.

Die code kan je aanvragen op www.mijngezondheid.be.

Wie een hoog risico contact heeft gehad, ontvangt normaal gezien een code via de contactopsporing. Wie uit het buitenland terugkomt en het verplichte Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) heeft ingevuld, ontvangt langs die weg zijn/haar code.

Met je code kan je nadien een afspraak boeken in het testcentrum van Geraardsbergen of Ninove via deze link.

Wil je liever telefonisch een afspraak maken? Dat kan dagelijks van 10 tot 12 uur op het nummer 054 50 59 09.

 • Apotheek

Ga je bij de apotheek langs, dan heb je bij hoest, kortademigheid, pijn op de borst en plots geur-of smaakverlies geen code nodig. Bij een combinatie van andere symptomen wél (zie het overzicht onderaan de tekst).

 • A.S.Z. campus Aalst

Voor een afspraak in de A.S.Z.-campus in Aalst: klik hier of bel naar 053 76 40 80 (op weekdagen van 8 tot 20 uur).

Wanneer kan ik mij laten testen?

Het testcentrum van Geraardsbergen is elke weekdag geopend van 9 tot 12.30 uur. In de namiddag kan je elke weekdag van 13.30 tot 17 uur terecht in het testcentrum van Ninove.

Op zaterdag, zondag en op feestdagen is er steeds 1 locatie open (Geraardsbergen of Ninove). Je ziet meteen de vrije mogelijkheden als je online je afspraak boekt.

Wil je je bij de apotheek laten testen? Check dan eerst of je een afspraak nodig hebt en wanneer je langs mag komen. 

Wat is belangrijk als je je laat testen?

Momenteel laten heel veel mensen zich testen. In het testcentrum zijn dan niet alleen Geraardsbergenaren maar ook burgers uit andere steden en gemeentes zonder testcentrum. We houden het zo veilig mogelijk voor iedereen. Daar kan ook jij mee voor zorgen:

 • Hou je mondmasker altijd aan.
 • Hou anderhalve meter afstand.
 • Merk je dat er te veel volk zou zijn? Wacht buiten.
 • Kom niet zonder afspraak.

Overzicht testing in apotheek