Verdeling mondmaskers van de federale overheid

Gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2020 11.07 u.
De stoffen mondmaskers die door de federale overheid worden aangeboden, zullen volgens het verdeelschema (zie affiche) vanaf 15 juni kunnen worden afgehaald in de apotheek. Op deze manier verloopt de verdeling ordentelijk en krijgen de ouderen en kwetsbaren voorrang.

Alle burgers worden uitgenodigd om zich volgens de meegedeelde kalender te begeven naar hun
huisapotheker of gebruikelijke apotheek om hun mondmasker op het voorziene moment op te halen. 1 persoon kan de mondmaskers halen voor het hele gezin. De overheid vraagt dan ook dat steeds 1 persoon meteen de mondmaskers voor het hel gezin gaat halen, zodat er geen wachtrijen zijn bij de apotheek. Voor een vlot verloopt, wordt gevraagd je identiteitskaart en een attest van gezinssamenstelling of de identiteitskaarten van alle gezinsleden mee te nemen. Je kan dit attest digitaal aanvragen via het thuisloket. Je ontvangt het attest dan in jouw mailbox. Jouw apotheker zal het nodige doen om je verder te helpen, zoals steeds met het nodige advies. Kan je niet zelf jouw mondmasker afhalen dan kan deze worden afgehaald door een mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, iemand van de dienst gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis.

Meer informatie kan je vinden op de affiche en de hieronder gepubliceerde richtlijnen. In dit document wordt vermeld wat je moet meebrengen naar de apotheek om het mondmasker af te halen en welke risicogroepen sneller een mondmasker mogen afhalen. Er wordt ook in vermeld hoe je het mondmasker moet onderhouden. Je moet altijd de voorschriften van de fabrikant volgen.