Verdere versoepeling van de maatregelen om het coronovirus in te dijken

Gepubliceerd op woensdag 13 mei 2020 17.04 u.

De Nationale Veiligheidsraad was vandaag samen en dit zijn de belangrijkste maatregelen die vanaf 18 mei versoepeld worden. Verdere versoepeling van de coronamaatregelen worden niet voor 8 juni verwacht.

Begrafenissen en huwelijk met 30 personen

  • Begrafenissen en huwelijken kunnen vanaf maandag opnieuw georganiseerd worden met maximaal 30 personen. Dit moet nog steeds gebeuren met respect voor de afstandsregels. Het is niet toegelaten om recepties en een feest te organiseren na de ceremonie.

Kapsalons

  • Kappers mogen vanaf maandag weer de deuren openen. De kappers moeten wel een mondmasker dragen, op afspraak werken en tussen de klanten moeten de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden. De klanten moeten voor zover mogelijk tijdens een kapbeurt ook een mondmasker dragen. Er mogen geen drankjes aangeboden worden en ook geen tijdschriften om te lezen. Ook andere contactberoepen zoals tatoeëerders en schoonheidsspecialisten mogen weer aan de slag.

Sport

  • Vanaf maandag mogen trainingen in open lucht opnieuw plaatsvinden, maar met maximum 20 personen en mits de nodige afstandsregels. Een coach moet daarbij aanwezig zijn. Sportclubs moeten de nodige maatregelen nemen vooraleer ze opnieuw de deuren mogen openen. Cafetaria’s blijven evenwel gesloten.

Cultuur

  • Musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen gaan vanaf maandag opnieuw open alleen als ze een online of telefonisch ticketsysteem opzetten en maatregelen nemen om menigtes te vermijden. Voor de bibliotheken verandert voorlopig niks.

Markten

  • De markten mogen eveneens openen vanaf maandag, maar met een maximum 50 kramen. Er mag geen eten of drinken geconsumeerd worden en er moet een wandelrichting aangegeven worden. Marktkramers en personeel moeten een mondmasker dragen, voor klanten worden mondmaskers sterk aanbevolen. Het gaat ook alleen over (kleinschalige) markten in open lucht.

Dierenparken

  • Ook dierentuinen en -parken mogen opnieuw openen, enkel via online of telefonische reservatie. Cafetaria’s en restaurants blijven gesloten.

Verboden tot 30 juni: culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen

  • Tot 30 juni worden alle culturele, sportieve; toeristische en recreatieve evenementen verboden. Ook waarschuwt de veiligheidsraad dat we wellicht deze zomer geen terugkeer zullen hebben naar de normaliteit.

In de volgende dagen gaan verdere vragen wellicht een antwoord krijgen in de volgende FAQ.