Je plichten als hondenbaasje

Aanlijnplicht en opruimplicht

Een wandeling met je hond gepland? Dit moet je weten:

  • Hou je hond aan de leiband. Het is verboden hem los te laten lopen op de openbare weg, op speelpleinen, in parken en plantsoenen.
  • Ook brave honden kunnen bijten. hits je dier niet op en trek het terug als het zou aanvallen of iemand probeert te achtervolgen. Agressieve honden moeten verplicht een muilkorf dragen.
  • Een kakje gaat in het zakje. Hou de stoep, grasvelden en pleinen proper. Het is verplicht om altijd een hondenpoepzakje bij te hebben. 

Hou je je niet aan de regels, dan riskeer je een boete tot 350 euro. 

Lees meer over dit thema en ontdek tips die jij kan doen als je een loslopende hond tegenkomt op de site van de politie.

Verplichte chip en registratie

Elke hond (ook als die uit het buitenland komt) moet verplicht gechipt en geregistreerd worden in de centrale databank DogID. Zo kan je hem makkelijker terugvinden als hij verloren loopt. 
Wil je een hond adopteren of kopen? Het asiel of de verkoper moet hem van tevoren door een dierenarts laten registreren op DogID. 
Heeft jouw hond puppy's geworpen? Als je ze verkoopt of weggeeft voor adoptie, moet ook jij ze laten chippen en registreren voor ze 8 weken oud zijn. Enkel jouw dierenarts mag dit doen. 
  • De dierenarts vult een voorlopig identificatiecertificaat in. Jij krijgt een kopie en een paspoort van de hond.
  • De dierenarts verzendt het certificaat naar DogID.
  • Als alle gegevens verwerkt zijn, ontvang je een registratiebewijs. Het bewijs bestaat uit twee zelfklevende etiketten die je in het paspoort van de hond kleeft.

Tip: check af en toe de chip van je huisdier op https://online.dogid.be. Bekijk of alle gegevens nog correct zijn en geef je akkoord om die vrij te geven. Zo kan je snel gecontacteerd worden als je vermiste hond ergens opduikt. Geef wijzigingen ook door via DogID (verhuis, overlijden huisdier, nieuwe eigenaar voor het huisdier...)

Paspoort kwijt?

Je kan via je dierenarts een nieuw hondenpaspoort aanvragen.

Reglement

Koninklijk Besluit van 25 april 2014 betreffende de identificatie en registratie van honden.