Getuigenissen

We vonden enkele moedige mensen die hen een inkijk gaven in wat 'leven in armoede' precies inhoudt. Getuigenissen over hoe zij dit ervaren kan je hieronder terugvinden. Uiteraard zijn alle getuigenissen anoniem gemaakt. 

Armoede is meer dan honger en niet genoeg centen. Het is vooral het gevoel dat je krijgt door de reacties in je omgeving, dat je niets waard bent, dat je mening niet telt. Het gaat vooral over schaamte, bijvoorbeeld als je naar het ocmw MOET stappen. Mensen met armoede-ervaring worden veroordeeld, alsof armoede een vies woord is, iets waar we zelf schuld aan hebben. Kom dan maar eens buiten...

Armoede is uitsluiting. Aanvaard worden voor wie je bent, is veel belangrijker dan die paar centen meer of minder. Dat je mag zijn zoals anderen. Het tast je waardigheid als mens aan als er niet naar je geluisterd wordt, als wat je zegt niet au sérieux wordt genomen. Het is niet omdat je geen centen hebt dat je een dommerik bent.

Armoede, dat is je vrijheid die afgepakt wordt, geen keuze meer hebben. Als je per week 25 euro hebt om van te leven, heb je geen keuze. Dan zijn het eieren, gehakt of spek... Eens biefstuk, vergeet het maar.

getuigenis Maria

getuigenis Bianca

getuigenis Eveline

getuigenis Janice

getuigenis Nadine

getuigenis Najat

getuigenis Pablo

getuigenis Rachid

getuigenis Tom