Registratie in het sterrenregister

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of een stilgeboorte is een ingrijpende en emotionele ervaring, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap kunnen vandaag wettelijk gezien geen aangifte doen. Als lokaal bestuur wensen we ouders van sterrenkindjes de mogelijkheid te bieden het kindje symbolisch te laten registeren in het sterrenregister.

Voor wie

Je kan een registratie vragen wanneer het kindje geboren is in Geraardsbergen of wanneer (één van) de ouders in Geraardsbergen wonen.

Voorwaarden

Er zijn geen beperkingen aan verbonden:

  • De ouders mogen de naam van het kindje vrij kiezen;
  • Er hoeven geen bewijsstukken voorgelegd te worden;
  • Onafhankelijk hoelang je zwanger was;
  • Er is geen beperking in de tijd. Zelfs wanneer jouw kindje enkele jaren geleden stil werd geboren, kan je het nog steeds laten registreren.

Hoe aanvragen

Na telefonisch contact met de dienst Burgerlijke Stand, plannen wij voor jullie een afspraak in waarop het kindje zal ingeschreven worden in het sterrenregister. Je kan dan ook de symbolische akte in ontvangst nemen. Tenslotte kan je vrijblijvend aangeven of je een uitnodiging voor het geboortebos wenst te ontvangen.

Afhandeling

Je ontvangt de symbolische akte van registratie en indien gewenst ook een uitnodiging voor het geboortebos.