Subsidie voor het chippen en onvruchtbaar maken van huiskatten

Verplichte sterilisatie of castratie

Laat je kat steriliseren of castreren als je geen kittens wil. Je vermijdt meteen ook sproeiende katers, krolse kattinnen en overvolle asielen. 

Toch een nestje kittens? Als je ze verkoopt of weggeeft ter adoptie, moet je ze verplicht laten steriliseren of castreren voor ze vijf maanden oud zijn.

De verplichting tot sterilisatie of castratie geldt ook voor elke kat die geboren is na 31 augustus 2014 en een nieuwe thuis krijgt (via verkoop of adoptie, ook als de kat gratis weggegeven wordt).

Alle info op www.huisdierinfo.be/katten

Je kan een subsidie aanvragen bij het lokaal bestuur voor het castreren van je kater of het steriliseren van je kattin. Alle info in het subsidiereglement en het aanvraagformulier onderaan deze pagina.

Verplichte chip en registratie

Elke kat (ook als die uit het buitenland komt) moet verplicht gechipt en geregistreerd worden in de centrale databank CatID. Zo kan je hem makkelijker terugvinden als hij verloren loopt. 

Wil je een kat adopteren of kopen? Het asiel of de verkoper moet hem van tevoren door een dierenarts laten registreren op CatID. 
Heeft jouw kat kittens geworpen? Als je ze verkoopt of weggeeft voor adoptie, moet ook jij ze laten chippen en registreren voor ze 12 weken oud zijn. Enkel jouw dierenarts mag dit doen. 

Tip: check af en toe de chip van je huisdier op https://online.catid.be. Bekijk of alle gegevens nog correct zijn en geef je akkoord om die vrij te geven. Zo kan je snel gecontacteerd worden als je vermiste hond ergens opduikt. Geef wijzigingen ook door via CatID (verhuis, overlijden huisdier, nieuwe eigenaar voor het huisdier...)

Je kan een subsidie aanvragen bij het lokaal bestuur voor het chippen van je kat. Alle info in het subsidiereglement en het aanvraagformulier onderaan deze pagina.

Zwerfkattenbeleid

Katten zonder baasje zorgen soms voor overlast. Om een goed evenwicht te bewaren tussen mens en dier, wil het lokaal bestuur voorkomen dat de bestaande populatie zwerfkatten zich verder voortplant. Dat doen we met een sterilisatie- en castratiebeleid. Je leest er hier alles over.

De zwerfkattenacties worden aangekondigd op onze website, Hoplr en Facebook. In die periode doe je je kat best een halsbandje aan (zo zie je meteen dat het geen zwerfkat is) of hou je ze binnen.