Zwerfkatten

Zwerfkatten veroorzaken heel wat problemen in Geraardsbergen. Indien het lokaal bestuur geen actie onderneemt, zal het aantal katten blijven toenemen. Behalve dierenleed brengt dit ondermeer geurhinder, hinder door uitwerpselen en lawaaihinder met zich mee.

Om deze problemen het hoofd te bieden is bij het lokaal bestuur een zwerfkattenproject lopende. De zwerfkatten worden gevangen en gecastreerd of gesteriliseerd door de dierenarts. Eveneens krijgen ze een knip in het oor zodat duidelijk is welke katten reeds behandeld werden. Ongeneeslijk zieke katten laat de dierenarts inslapen. Gezonde katten worden na de behandeling teruggeplaatst in hun vertrouwde omgeving. Zo wordt voorkomen dat andere onbehandelde katten hun territorium innemen. Zo wordt gestreefd naar een stabiele populatie.

Omdat de zwerfkattenproblematiek een gevolg is van kattenverwaarlozing zijn het in eerste instantie de eigenaars die hun verantwoordelijkheid voor hun huisdieren dienen op te nemen. Sterilisatie of castratie kan veel toekomstig leed voorkomen. Meestal worden katten op de leeftijd van 6 maanden onvruchtbaar gemaakt, maar het kan ook vroeger. Verder valt het aan te raden uw huiskat te laten registreren en van een halsband te voorzien, zodat verdwaalde katten snel terug bij de eigenaars terechtkomen.

Meer info

Voor meldingen van zwerfkatten of verdere informatie over het zwerfkattenproject kan u terecht bij de Milieudienst.