Katten zonder baasje zijn niet alleen zielig (want elk dier verdient een gouden mandje), ze zorgen soms ook voor overlast (geurhinder, lawaaihinder, uitwerpselen op straat...) Om een goed evenwicht te bewaren tussen mens en dier, wil het lokaal bestuur voorkomen dat de bestaande populatie zwerfkatten zich verder voortplant. Dat doen we met een sterilisatie- en castratiebeleid in samenwerking met vzw Katsoiets en vzw House of Cats.
Hoe werkt het sterilisatie- en castratiebeleid?
De zwerfkatten worden - via vooraf gecommuniceerde info - gevangen via vangkooien. Een dierenarts castreert en steriliseert de katten. Ook krijgen ze een knip in het oor zodat duidelijk is welke al behandeld werden. Zitten de katten tijdens een volgende zwerfkattenactie opnieuw in een vangkooi, dan worden ze onmiddellijk vrijgelaten.
Terminaal zieke katten laat de dierenarts pijnloos inslapen. Gezonde katten worden na de behandeling teruggeplaatst in hun vertrouwde omgeving. Zo voorkomen we dat andere onbehandelde katten hun territorium innemen en houden we de bestaande populatie stabiel.
Wat met huiskatten in de vangkooien?
De dierenarts controleert altijd eerst of een kat gechipt is. Is dat het geval, dan wordt hij terug vrijgelaten. Dat is ook het geval als je kat een halsbandje draagt.
Tip: de zwerfkattenacties worden aangekondigd op onze website, Hoplr en Facebook. In die periode doe je je kat best een halsbandje aan of hou je ze binnen.
Hoe kan jij helpen?
Sterilisatie of castratie kan veel toekomstig leed voorkomen. Toch een nestje kittens? Als je ze verkoopt of weggeeft ter adoptie, moet je ze verplicht laten steriliseren of castreren voor ze vijf maanden oud zijn.
Heb je zwerfkatten gespot? Laat het weten aan de Milieudienst (gegevens in rechterkolom).