15+ Podiumspecialiteiten

LEERPAD JONGEREN
In het derde jaar van WOORDLAB JONGEREN GRAAD 3 (3.3) kies je een optie of podiumspecialiteit die je nieuwsgierig maakt en verken je de basistechnieken daarvan. Je kiest: Acteren/Toneel, Spreken & Vertellen of Het podium op met je eigen tekst. Je volgt 2u/week les.
uren 2020-2021
Acteren/Toneel 3.3 jongeren: VR 16:00-18:00
Spreken & Vertellen 3.3 jongeren: WO 17:00-19:00
Het podium op met je eigen tekst 3.3: VR 16:00-18:00
In GRAAD 4 kies je opnieuw en verdiep je je gedurende drie jaar in een van deze opties of podiumspecialiteiten: Acteren/Toneel, Vertellen, Spreken & Presenteren of Theatermaken. Je combineert nu 1u/week je podiumspecialiteit met 1u/week Dramaturgie.
Lesmomenten in uuroosterboekje 2020-2021

LEERPAD VOLWASSENEN
Volwassenen en jongeren15+ die STARTEN met woord kiezen een optie in een WOORDLAB VOLWASSENEN GRAAD 3 (2u/wk): Acteren/Toneel of Spreken & Vertellen.
uren 2020-2021
Acteren/Toneel volwassenen die beginnen: DI 17:00-19:00 of VR 18:00-20:00
Spreken &Vertellen volwassenen die beginnen: WO 19:00-21:00 of VR 14:00-16:00

ACTEREN/TONEEL
Met of zonder tekst krijg je de techniek van het toneelspelen onder de knie. Improviseren, transformeren, interactie, inleving en dialogeren zijn enkele van de belangrijkste lesonderdelen.Jaarlijks maak je een of twee afgewerkte toneelvoorstellingen, waarvoor je ook de scenische vormgeving mee bepaalt.

THEATERMAKEN (alleen na GRAAD 3)
Je onderzoekt en vergelijkt toneelteksten, monologen en personages in verschillende spelsituaties en schrijft dan podiumteksten. Vervolgens experimenteer je met je tekst op de speelvloer en creëer je een uitdagende voorstelling. Je ontwikkelt samen met 2 docenten spel, dramaturgie en scenische vormgeving van jouw productie.

VERTELLEN
Je grasduint in teksten en zet ze op scène. Je leert een personage neerzetten, werkt aan lichaamstaal en stemexpressie, je improviseert en leert de ruimte te gebruiken. Je maakt een programma met een collage van teksten en tekstfragmenten. Je krijgt podiumervaring tijdens verschillende toonmomenten en evenementen.

SPREKEN & PRESENTEREN
Presenteren, interviewen, speechen, storytelling via docu of podcast, radio maken,… Elke situatie vraagt een bijzondere aanspreekwijze. Welke spreektechniek kies ik? Hoe blijft mijn publiek geboeid? Je oefent alle aspecten in de les, op het podium en in de opnamestudio. Jaarlijks sta je tijdens verschillende evenementen van de Kunstacademie op het podium.

HET PODIUM OP MET JE EIGEN TEKST
Je combineert schrijven en spelen en zet een voorstelling op de scène gebaseerd op je eigen teksten. Je wordt begeleid door 2 docenten (woord en schrijven).

DRAMATURGIE (alleen na GRAAD 3)
Je kijkt naar theater, vergelijkt voorstellingen en ontdekt hoe theatermakers de bouwstenen voor een voorstelling inzetten. Je onderzoekt wat de theatermaker drijft en gaat een paar keer per jaar in gesprek met een acteur, theatermaker of schrijver. Je ontwikkelt voor je eigen voorstelling de dramaturgie. De vragen die theater oproept, zijn de basis voor je onderzoek in de coulissen van het podium. 
Dit vak is verplicht voor alle cursisten woord van GRD 4. De geschatte en minimale kost voor kaarten (met korting via Kunstkrak-abonnement) voor de voorstellingen waar we met de groep gaan naar kijken, is € 60 per schooljaar. Met VTP krijg je daarop 3/4 korting.

page-theme-list-overview-title