StadsMakers

Hoe ziet het Geraardsbergen van morgen eruit? Eén vraag, heel veel mogelijke antwoorden. Om die te vinden, laat Lokaal Bestuur Geraardsbergen haar inwoners mee aan zet. Want het is sámen dat we uitdagingen moeten aanpakken, oplossingen bedenken en acties uitwerken. Ook jij maakt Geraardsbergen!

Surf hier naar de website van Stadsmakers: https://www.stadsmakers.geraardsbergen.be/

Waarom StadsMakers?

  • We staan als samenleving voor grote uitdagingen op het vlak van armoede, individualisering, duurzaamheid, leefbaarheid, … 
  • ‘De’ oplossing voor die uitdagingen ligt niet enkel bij het lokaal bestuur maar wél in een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de stad en haar burgers. Een sterk partnership waarin, ondanks verschillen en soms tegenstellingen, ruimte is voor ontmoeting, dialoog en samenwerking. 
  • Onze stad en haar deelgemeentes telt een veelheid aan competenties, talenten, ervaring, vaardigheden, inzichten, energie, … Onze burgers (bewoners, verenigingen, groepen, organisaties, ondernemers, bedrijven, …) hebben een bijzonder waardevol potentieel waar we graag op inzetten. In plaats van zelf alles van a tot z uit te schrijven en uit te werken, doen we dat dus graag samen met jou.

StadsMakers: meer dan participatie

StadsMakers is meer dan een inspraak- en participatieproces. Die eerste stap (je mening te kennen geven) blijft heel belangrijk maar het gaat een stuk verder. We zoeken burgers die mee hun schouders onder het hele verhaal willen zetten:

  • samen een uitdaging verkennen
  • samen oplossingen bedenken
  • samen beslissingen nemen
  • samen projecten uitwerken en realiseren

Met StadsMakers wil het lokaal bestuur echte verandering realiseren, voor en vooral met haar eigen burgers. Samen staan we dan ook aan het begin van iets moois. Ook al is het hele proces er eentje van proberen, aftasten, een keertje vallen en weer opstaan: we doen het samen!

Vraag een StadsMakers burgerbudget aan

Met het burgerbudget kan je voorstellen indienen voor je buurt, wijk of stad en later ook zelf aan de slag gaan om deze projecten te realiseren. Het burgerbudget kan ingediend worden voor een klein project (max 3.000 euro) of een groot project (max van 25.000 euro). We voorzien 100.000 euro per jaar.

Meer over het burgerbudget.

Gebruik het StadsMakers burgerkwartier

Tijdens het burgerkwartier kan je jouw vraag aan de gemeenteraad stellen.

Meer over het burgerkwartier.

StadsMakers: van 2019 tot nu

Het StadsMakers project is in 2019 gestart. Door corona konden niet alle activiteiten doorgaan zoals gepland. Toch is er al heel wat gerealiseerd.

Meer over de historiek van StadsMakers.

Word jij ook een StadsMaker?

Laat dan hieronder je gegevens achter en we contacteren jou.