De Ark van Noach in je tuin
Stimuleer biodiversiteit. Zo maak je van je eigen tuin een ware oase voor bijen, hommels, vlinders, egels, vogels...
- Kies voor planten die bijen en vlinders aantrekken en hen van het nodige voedsel (stuifmeel en nectar) voorzien.
- Ga voor een mix van (fruit)bomen en planten. Die bieden een rijke bron aan voedsel, bescherming en broedplekken.
- Tip: Niet veel plaats? Een geveltuintje is een leuke oplossing. Je kan er gratis eentje aanvragen via het thuisloket: geraardsbergen.be/thuisloket.
- Tip: Kies voor streekeigen planten. Die zijn goed aangepast aan ons klimaat en zijn minder gevoelig aan ziektes. In oktober kan je via de jaarlijkse actie van het RLVA streekeigen plantgoed aankopen. Je vindt alle info in de RLVA-landschapskrant die in september in je bus valt.
- Installeer een insectenhotel.
- Zorg voor water in de tuin. Heb je geen vijver of een zwemvijver? Plaats een schaaltje met water.
- Leg een plek voor dood hout aan. Het is een ideale schuilplek voor insecten en egels.
- Laat (een stuk van) je gazon verwilderen. Of maai je gras slechts om de drie à vier weken. Zo geef je bijen en vlinders de kans om voldoende voedsel te vinden. Bovendien verdampt het water in de bodem veel minder snel.
- Maak een egelstraat. Tuinen zijn meestal volledig afgesloten waardoor egels de straat om moeten om een doorgang te vinden. Met een egelwegel in je afsluiting kunnen de diertjes makkelijk van tuin naar tuin. Dat is heel wat veiliger voor hen. Je ontdekt hier hoe je zo'n doorgang maakt.
- Onthard waar het kan. Wist je dat 80% van de bijen onder de grond leeft? Door zo veel mogelijk te ontharden, geef je hen dus een stukje leefgebied terug. Bovendien is het een goede manier om onkruid te bestrijden. Tussen tegels en steentjes groeit namelijk snel onkruid, zeker als je er niet voortdurend op loopt.
- Tuinier zo duurzaam mogelijk en dus zonder pesticiden:
- Verwijder onkruid tussen je terrastegels met een voegenborstel.
- Gebruik een onkruidbrander.
- Zorg dat je de bodem in je moestuin niet te veel verstoort: dat trekt onkruid aan. Dus niet spitten of ploegen, wel loswerken met een woelvork.
- Meer info over pesticidevrije tuinen op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.
Het lokaal bestuur aan de slag
Grasvelden
Ook ons eigen lokaal bestuur werkt aan biodiversiteit. Zo worden verschillende grasvelden niet voortdurend gemaaid. In het Abdijpark bijvoorbeeld maaien we 2 à 3 keer per jaar. Het maaisel wordt meteen weggehaald. Dat zorgt voor een armere bodem. Planten zoals distels en netels vinden dat niet leuk. Boterbloemen, klaver, fluitenkruid … wel. Dat trekt vlinders, bijen, hommels … aan die op hun beurt zorgen voor meer amfibieën en vogels.
Ook heel nuttig: dit maaibeheer zorgt voor een gezondere bodem die meer water vasthoudt, de regen beter laat infiltreren en wateroverlast voorkomt.
Voor bermen geldt een andere werkwijze. Het Bermdecreet bepaalt namelijk dat bermen niet gemaaid mogen worden tussen 15 juni en 15 september. Als een te weelderige berm echter voor onveilige verkeerssituaties zorgt, plant het lokaal bestuur wel een maaibeurt in.
Bloemenoase
Verschillende perken en bermen zijn ingezaaid met bij-vriendelijke zaadmengsels die een ware bloemenpracht tonen. Het enorme bloemenperk aan sportcentrum De Veldmuis is ons paradepaardje.
Insectenhotels
Zowel aan sportcentrum De Veldmuis als in het Grupellopark staat een groot insectenhotel. Die werden gebouwd door leerlingen van de GO! Middenschool Geraardsbergen.
Pesticidevrije aanpak
Al sinds 2015 gebruikt onze Technische dienst geen bestrijdingsmiddelen meer. Onze werkmannen gaan meestal op pad met een onkruidbrander.