Blauwe zone: veelgestelde vragen

Hoe ziet een geldige parkeerschijf eruit?

Sinds 2003 moet je de Europese parkeerschijf gebruiken. Dit model van parkeerschijf is wettelijk bepaald.

De parkeerschijf is blauw en bevat onderstaande vermeldingen (zie model). De indeling op de schijf gebeurt in periodes van een half uur.

De aanwijzingen in de ruit (cijfers) moeten door een waarnemer die zich voor het voertuig bevindt, kunnen gelezen worden.

 

Hoe gebruik ik mijn parkeerschijf correct?

In straten waar parkeren met beperkte duurtijd (blauwe zone) van kracht is, ben je verplicht je parkeerschijf te plaatsen.

Zet de pijl van de parkeerschijf op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Kom je aan om 10.10 uur, dan zet je de pijl op 10.30 uur.

Je mag maximaal twee uur parkeren (te rekenen vanaf het aangeduide streepje), tenzij het opschrift of onderbord een kortere parkeertijd aangeeft.

Plaats de parkeerschijf vervolgens duidelijk zichtbaar aan de binnenkant van de voorruit van het voertuig.

Moet ik in een blauwe zone de parkeerschijf plaatsen wanneer ik mijn voertuig parkeer voor mijn oprit of garage?

Neen, maar enkel als de nummerplaat van je voertuig leesbaar op je oprit of garage is aangebracht.

Waar kan ik parkeren met een mindervalidenparkeerkaart?

Met een mindervalidenparkeerkaart mag je onbeperkt gratis parkeren in de betaalzone en blauwe zone. Op de parkeerplaatsen uitgerust met sensoren (Shop & Go) is de parkeertijd ook voor bestuurders met een mindervalidenparkeerkaart beperkt tot 30 minuten.

Andere vraag?

Je kan steeds terecht in de parkeerwinkel. De parkeerwinkel is gevestigd in het administratief centrum op donderdag van 13u tot 17u. 
Het parkeerbedrijf is telefonisch bereikbaar op het nummer 050 85 94 93 of via mail parkeren.geraardsbergen.be@streeteo.com

bezwaar indienen