De Bouwdoos

De Bouwdoos komt naar Onkerzele!

Van zaterdag 25 juni t.e.m. vrijdag 29 juli komt De Bouwdoos naar Onkerzele. Vijf weken lang wordt het Onkerzeleplein omgevormd van een verharde parkeerlocatie naar een bruisende, groene en gezonde ontmoetingsplek. Als bewoner koos je zelf de invulling met onder meer een speeltoren, een kruiden drive-in en een bomencirkel. Ook de vele activiteiten werden door jou bedacht en uitgewerkt.

Wat?

De Bouwdoos is een project van SOLVA, Logo Gezond+, Avansa Vlaamse Ardennen-Dender en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Het wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen. Vijf dorpspleinen in de Vlaamse Ardennen krijgen met De Bouwdoos gedurende één maand een tijdelijke nieuwe invulling. Het doel? De vaak verharde en onderbenutte pleinen nieuw leven inblazen.

Geraardsbergen is de derde locatie die De Bouwdoos op bezoek krijgt. In 2021 hield De Bouwdoos halt in Ruien (Kluisbergen) en Vlierzele (Sint-Lievens-Houtem). Deze zomer is naast Onkerzele ook nog Velzeke (Zottegem) aan de beurt.

De invulling

Tijdens de inspiratieavond van 26 januari 2022 gaven de inwoners van Onkerzele aan hoe zij de nieuwe invulling van het Onkerzeleplein zagen. Dat was: meer groen, minder auto’s en meer ontmoetingsmogelijkheden.

En dus komt er een dorpstafel en -zitbank, een drive-in voor kruiden en een tribune met bomencirkel. Ook aan de jongste inwoners is gedacht. Er komt een speeltoren met glijbaan, een geodomebos en een blotevoetenpad.

Het plein zal in verbinding staan met de kerk, dat ook een extra groene inkom krijgt.

Iedereen is alle dagen welkom op het open plein om van de verschillende onderdelen te genieten.

Activiteiten

Het vernieuwde Onkerzeleplein is ook een ideale locatie voor een maand vol activiteiten. Dat is exact wat er op de planning staat. Op zaterdag 2 juli is er van 18.30 tot 22 uur een openingsfeest, op 29 juli van 18 tot 21 uur een afsluitingsfeest. Tussenin is er voor elk wat wils.

Bekijk onderaan deze pagina alle activiteiten.

Timing

  • Plaatsing container: 20 juni 2022, vanaf dan kan er niet meer geparkeerd worden op het plein
  • Opbouw plein: 25 juni 2022
  • Openingsfeest: 2 juli 2022, van 18.30 tot 22 uur
  • Slotfeest: 29 juli 2021, van 18 tot 21 uur
  • Afbraak plein: 30 juli 2022

page-theme-list-overview-title