(Chat-) hulpverlening voor/over kinderen en jongeren

Wat als... je het (even) niet meer weet?

Soms weet je het gewoon even niet meer... Je maakt iets mee waar je geen weg mee weet. Je hebt gevoelens die je niet begrijpt. Je hebt vragen en twijfels over bepaalde dingen waar je moeilijk ergens mee terecht kan.

Dat kan gebeuren. En dat is helemaal ok.

Maar blijf niet bij de pakken zitten. Praat erover. Babbel met je ouders of vrienden, stel je vragen aan je leerkracht, docent, monitor,... of spring even binnen op de studiedienst van je school.

>> In het (jeugd-) hulplandschap zijn er ook heel wat organisaties die hulp kunnen bieden aan jongeren en/of opvoeders in nood. Veel van deze organisaties hebben een online chatbox om de drempel zo laag mogelijk te houden.

>> Ook bij Huis van het Kind Geraardsbergen kunnen (groot-) ouders terecht met opvoedingsvragen

Waar kan je terecht met welke vraag? We lijsten ze hieronder even voor je op:

 • 1712

Bij 1712 kan iedereen terecht met nood aan advies of doorverwijzing rond, of met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. 

>> https://1712.be/

 • a-Buddy

Geadopteerd en op zoek naar een luisterend oor over adoptie?

Geadopteerd en praten met iemand die net zoals jij geadopteerd is?

Geadopteerd en vragen waarbij een andere geadopteerde jou kan helpen?

>> www.a-buddy.be/nl/chat-met-ons

 • ANBN (Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa)

Heb je vragen rond eetstoornissen? ANBN is een patiënten- en familie organisatie die zich inzet voor iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen. 

https://anbn.be/over-anbn/

 • Autismechat

Kreeg je de diagnose autisme en zit je met vragen of bots je op moeilijkheden? Wil je graag kwijt wat je moeilijk valt in de relatie met je broer of zus met autisme?

>> www.ligaautismevlaanderen.be/autismechat/

 • Awel

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Je kunt Awel telefonisch bereiken van 16 tot 22 uur (niet op zon- en feestdagen). Chatten kan elke weekdag van 18 tot 22 uur, met uitzondering van feestdagen. Awel is ook bereikbaar via mail en een forum.

https://www.awel.be/ 

 • CAW 

Bij het CAW kan je terecht met al je vragen over welzijn. Je kan elke dag tussen kantooruren met al je hulpvragen terecht op het gratis nummer 0800 13 500. Je kan ook chatten van maandag tot vrijdag van 13 tot 17 uur.

>> https://www.caw.be/locaties/onthaal-geraardsbergen/

 • CLB

In het Centrum voor Leerlingenbegeleiding kunnen ouders, leerkrachten, directies én leerlingen terecht voor informatie, hulp en begeleiding. Het CLB richt zich voornamelijk op basis- en secundair onderwijs.

Nood aan een anoniem chatgesprek met een CLB - medewerker? Je kan bij hen met elke vraag terecht en samen zoeken ze hoe jij het beste geholpen wordt.

>> www.clbchat.be

 • De Druglijn

Je kan bellen, chatten of mailen met al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen, gokken. je krijgt steeds een antwoord op maat, anoniem en objectief.

>> www.druglijn.be

 • JAC

Het JAC is het jongerenaanbod van het CAW (centrum algemeen welzijnswerk) voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Ze bieden hulp bij alle vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Denk maar aan een moeilijke relatie, persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen, problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving enzovoort.
 • LUMI

Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. Daarnaast kan je er ook melding doen van de discriminatie omwille van je seksuele geaardheid.

>> www.lumi.be

 • Noknok.be

Op de website noknok.be kunnen kinderen en jongeren terecht voor tips, opdrachten en verhalen om zich goed in hun vel te voelen. Ook voor een dipje of een tegenslag kunnen ze hier terecht. 

>> www.noknok.be

 • Nupraatikerover.be

Ben je minderjarig en heb je vragen over mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld, dan kan je chatten met één van de medewerkers van Nupraatikerover.be.

>> www.nupraatikerover.be

 • OverKop

In een Overkop huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. je kan er ook chatten.

>> https://overkop.be/

 • Stopchildporn.be/meldpunt seksuele misbruikbeelden van kinderen

Heb je een vermoeden of weet van misbruikbeelden van kinderen? Help mee om hieraan een einde te maken en bescherm slachtoffers door de beelden te melden via een online formulier. Het kan volledig anoniem. 

>> http://stopchildporno.be

 • Stop Geweld

Ben je ongewenst aangeraakt? Had je seks tegen je wil? Voel je je gedwongen om seksuele dingen te doen die je niet wilt doen? Ben je vriend, partner of steunfiguur van een slachtoffer? Weet je niet waar je terecht kan? Chatten kan helpen. Misschien wil je deze ervaring zo vlug mogelijk vergeten, toch is het goed om dit met iemand te delen.

>> www.seksueelgeweld.be

 • Studentenvoorzieningen

Elke hogeschool of universiteit heeft diensten ‘studentenvoorzieningen’. Studenten kunnen bij deze diensten terecht voor vragen rond studieadvies, functiebeperkingen, juridisch advies, medische problemen, faalangst, leerproblemen… De gegevens van deze diensten kun je raadplegen op de website van jouw school.

 • Tejo

Tejo biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische ondersteuning aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis.

>> https://tejo.be/

 • Teleblok

Ben je student en heb je problemen rond je studies of studeren, rond faalangst of leerproblemen? Nood aan informatie of emotionele steun? Dan kan je terecht bij Teleblok terecht via de chatfunctie.

>> www.teleblok.be

 • Tele-Onthaal 106

Bij Tele-Onthaal kun je anoniem terecht met al je vragen en problemen, zonder dat je beoordeeld wordt. Tele-Onthaal is 24 op 24 uur bereikbaar op het telefoonnummer 106. Je kunt er ook iedere avond chatten.

>> www.tele-onthaal.be/

 • Tzitemzo

Kinderen en jongeren kunnen chatten met Lily van Tzitemzo, als ze vragen hebben over kinderrechten en de Belgische wetgeving. 

>> www.tzitemzo.be

 • Watwat.be

WAT WAT is een platform van meer dan 80 organisaties die jongeren informeren en toeleiden naar hulp. Bij watwat.be kan je als jongere terecht met al je vragen.

>> www.watwat.be

 • Zelfmoordlijn 1813

Zelfmoordlijn 1813 is een gratis telefonische en online hulplijn voor iedereen die met zelfdoding in aanraking komt. Zelfmoord1813 is 24 uur op 24 te bereiken op het telefoonnummer 1813.
 
 • Zitstil

Bij ZitStil kunnen studenten met ADHD, opvoeders terecht voor informatie, vormingen en ondersteuning rond ADHD.