Wat als... je het (even) niet meer weet?
Soms weet je het gewoon even niet meer... Je maakt iets mee waar je geen weg mee weet. Je hebt gevoelens die je niet begrijpt. Je hebt vragen en twijfels over bepaalde dingen waar je moeilijk ergens mee terecht kan.
Dat kan gebeuren. En dat is helemaal ok.
Maar blijf niet bij de pakken zitten. Praat erover. Babbel met je ouders of vrienden, stel je vragen aan je leerkracht, docent, monitor,... of spring even binnen op de studiedienst van je school.
>> In het (jeugd-) hulplandschap zijn er ook heel wat organisaties die hulp kunnen bieden aan jongeren en/of opvoeders in nood. Veel van deze organisaties hebben een online chatbox om de drempel zo laag mogelijk te houden.
>> Ook bij Huis van het Kind Geraardsbergen kunnen (groot-) ouders terecht met opvoedingsvragen
Waar kan je terecht met welke vraag? We lijsten ze hieronder even voor je op:
-
1712
Bij 1712 kan iedereen terecht met nood aan advies of doorverwijzing rond, of met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling.
>> https://1712.be/
-
a-Buddy
Geadopteerd en op zoek naar een luisterend oor over adoptie?
Geadopteerd en praten met iemand die net zoals jij geadopteerd is?
Geadopteerd en vragen waarbij een andere geadopteerde jou kan helpen?
>> www.a-buddy.be/nl/chat-met-ons
-
ANBN (Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa)
Heb je vragen rond eetstoornissen? ANBN is een patiënten- en familie organisatie die zich inzet voor iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen.
-
Autismechat
Kreeg je de diagnose autisme en zit je met vragen of bots je op moeilijkheden? Wil je graag kwijt wat je moeilijk valt in de relatie met je broer of zus met autisme?
>> www.ligaautismevlaanderen.be/autismechat/
-
Awel
Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Je kunt Awel telefonisch bereiken van 16 tot 22 uur (niet op zon- en feestdagen). Chatten kan elke weekdag van 18 tot 22 uur, met uitzondering van feestdagen. Awel is ook bereikbaar via mail en een forum.
-
CAW
Bij het CAW kan je terecht met al je vragen over welzijn. Je kan elke dag tussen kantooruren met al je hulpvragen terecht op het gratis nummer 0800 13 500. Je kan ook chatten van maandag tot vrijdag van 13 tot 17 uur.
>> https://www.caw.be/locaties/onthaal-geraardsbergen/
-
CLB
In het Centrum voor Leerlingenbegeleiding kunnen ouders, leerkrachten, directies én leerlingen terecht voor informatie, hulp en begeleiding. Het CLB richt zich voornamelijk op basis- en secundair onderwijs.
Nood aan een anoniem chatgesprek met een CLB - medewerker? Je kan bij hen met elke vraag terecht en samen zoeken ze hoe jij het beste geholpen wordt.
-
De Druglijn
Je kan bellen, chatten of mailen met al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen, gokken. je krijgt steeds een antwoord op maat, anoniem en objectief.
-
JAC
-
LUMI
Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. Daarnaast kan je er ook melding doen van de discriminatie omwille van je seksuele geaardheid.
>> www.lumi.be
-
Noknok.be
Op de website noknok.be kunnen kinderen en jongeren terecht voor tips, opdrachten en verhalen om zich goed in hun vel te voelen. Ook voor een dipje of een tegenslag kunnen ze hier terecht.
-
Nupraatikerover.be
Ben je minderjarig en heb je vragen over mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld, dan kan je chatten met één van de medewerkers van Nupraatikerover.be.
-
OverKop
In een Overkop huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. je kan er ook chatten.
-
Stopchildporn.be/meldpunt seksuele misbruikbeelden van kinderen
Heb je een vermoeden of weet van misbruikbeelden van kinderen? Help mee om hieraan een einde te maken en bescherm slachtoffers door de beelden te melden via een online formulier. Het kan volledig anoniem.
-
Stop Geweld
Ben je ongewenst aangeraakt? Had je seks tegen je wil? Voel je je gedwongen om seksuele dingen te doen die je niet wilt doen? Ben je vriend, partner of steunfiguur van een slachtoffer? Weet je niet waar je terecht kan? Chatten kan helpen. Misschien wil je deze ervaring zo vlug mogelijk vergeten, toch is het goed om dit met iemand te delen.
-
Studentenvoorzieningen
Elke hogeschool of universiteit heeft diensten studentenvoorzieningen. Studenten kunnen bij deze diensten terecht voor vragen rond studieadvies, functiebeperkingen, juridisch advies, medische problemen, faalangst, leerproblemen… De gegevens van deze diensten kun je raadplegen op de website van jouw school.
-
Tejo
Tejo biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische ondersteuning aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis.
-
Teleblok
Ben je student en heb je problemen rond je studies of studeren, rond faalangst of leerproblemen? Nood aan informatie of emotionele steun? Dan kan je terecht bij Teleblok terecht via de chatfunctie.
-
Tele-Onthaal 106
Bij Tele-Onthaal kun je anoniem terecht met al je vragen en problemen, zonder dat je beoordeeld wordt. Tele-Onthaal is 24 op 24 uur bereikbaar op het telefoonnummer 106. Je kunt er ook iedere avond chatten.
-
Tzitemzo
Kinderen en jongeren kunnen chatten met Lily van Tzitemzo, als ze vragen hebben over kinderrechten en de Belgische wetgeving.
-
Watwat.be
WAT WAT is een platform van meer dan 80 organisaties die jongeren informeren en toeleiden naar hulp. Bij watwat.be kan je als jongere terecht met al je vragen.
-
Zelfmoordlijn 1813
-
Zitstil