Den Bleek

Herinrichting Den Bleek van start

In het voorjaar van 2024 startten de werken op de site van Den Bleek. Zowel het park als het dokhuis krijgen een volledig nieuwe bestemming. De Bleek wordt weer een plek die uitnodigt om te spelen, te ontspannen en samen te komen. Kortom: een plek waar jong en oud zich thuis voelt.

Ruimte voor water

Water speelt een belangrijke rol in het nieuwe ontwerp. Op de plaats van de zwembadkuip komt een grote, natuurlijke waterpartij. Verspreid over de site kunnen onze jongste inwonertjes spelen in ondiep water. Verfrissing gegarandeerd.

De site ligt in overstromingsgevoelig gebied. Als de Dender buiten haar oevers treedt, krijgt het water er de ruimte. Den Bleek zal stukken natte natuur bevatten, wat dicht aanleunt bij het oorspronkelijke meersengebied.

Het gebied terugbrengen naar die natuurlijke staat betekent ook: een groot deel van de huidige site ontharden. Daarvoor krijgt het lokaal bestuur subsidies van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Departement Omgeving - Vlaanderen.

De zwembadkuip en bepaalde gebouwen verdwijnen, net zoals het tennisterrein en de minigolf. In de plaats komen multifunctionele grasvelden, een buitengym, natuurlijke speelelementen, een hondenlosloopweide, aanplantingen met fruitbomen…

Op verschillende plekken ruimt het dichtbegroeid en donker bos plaats voor open en luchtige stukken. Die zorgen voor een veiliger gevoel en bieden een open zicht op de volledige site.

Dokhuis

De werken op de volledige site verlopen in fases. Eerst wordt de kuip verwijderd en worden sommige gebouwen zoals de kleedhokjes gesloopt. Daarna is het landschapspark aan de beurt.

De renovatie van het dokhuis is de laatste stap. Het gebouw zal een horecazaak herbergen, met terras en rolstoelvriendelijke paden. Ook hier wordt rekening gehouden met het mogelijks hoge waterpeil. Een leuke plus is dat de visuele connectie met het jaagpad wordt versterkt.

Met andere woorden: Den Bleek, dat wordt overal genieten met zicht op water.

Wat er aan vooraf ging

Begin 2019 sloot het openluchtzwembad Den Bleek de deuren. Sindsdien werkt een geëngageerde groep van bewoners, verenigingen en comités aan een nieuwe invulling. Wat vaststaat: de natuur staat centraal. Den Bleek wordt een groene long in onze stad met aandacht voor ontspanning, sport, speelruimte, ontmoetingsmogelijkheden en de historiek van de site.

Den Bleek: van 2019 tot nu in beeld

De start: jullie ideeën

Het participatieproject rond Den Bleek ging van start met de vraag aan onze burgers (maar ook actiegroepen, scholen, ...) om mee te denken over een nieuwe invulling voor de site.

Alle ideeën werden verzameld door het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA). Verschillende groepen gingen aan de slag met deze ideeën en deelden ze in volgens volgende concepten:

  • water
  • mobiliteit en toegankelijkheid
  • natuur
  • stadslandbouw
  • ontmoeten
  • sport en spel

Deze concepten werden uiteindelijk vertaalde in een voorontwerp. Belangrijk daarbij is dat de uitbating van een zwembad niet langer tot de mogelijkheden behoort en dat er zoveel mogelijk grond wordt teruggegeven aan het water. Den Bleek is en blijft namelijk overstromingsgebied.

Van voorontwerp naar definitief plan

Op maandag 8 november 2021 werd het definitief plan digitaal voorgesteld.

Je kan het webinar hier (her)bekijken:

Geraardsbergen breekt uit

De site van Den Bleek komt in aanmerking voor een onthardingssubsidie van het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

Meer info: https://omgeving.vlaanderen.be/vlaanderen-breekt-uit-homepagina