Dienst Samenleving - Integratie

Wie zijn we?

Dienst Samenleving is een dienst van het Lokaal Bestuur Geraardsbergen. De dienst Samenleving bestaat uit verschillende medewerkers waaronder de integratieambtenaar. Deze laatste houdt zich bezig met 7 prioritaire acties:

 • Bevorderen sociale samenhang
 • Taalbeleid
 • Drempels verlagen
 • Externe diversiteit
 • Interne diversiteit
 • Depolarisatie
 • Bevorderen participatie van nieuwkomers aan diversiteitsbeleid

De integratieambtenaar kan rekenen op heel wat vrijwilligers. Ze zetten zich onder andere in voor taaloefenkansen (leesgroepjes, Babbelonië ...). 

Geraardsbergen is ook een proeftuin voor de vierde pijler. Inwoners met een migratieachtergrond zullen in de toekomst een inburgeringstraject van 4 in plaats van 3 pijlers doorlopen. Naast lessen Nederlands, maatschappelijke oriëntatie en trajectbegeleiding moeten ze ook 40 uur participeren in de samenleving. Vrijwilligerswerk kan daar een onderdeel van zijn. In Geraardsbergen wordt hier volop mee geëxperimenteerd. 

Wéldoeners gezocht

Assistentie bij het ontwikkelen van een nieuwsbrief

Die nieuwsbrief geeft in 'zeer klare taal' een overzicht wat er op korte termijn aan aanbod is van vrije tijd in de stad. Belangrijke weetjes uit de Samenleving van Geraardsbergen krijgen ook een plaats in de brief. Mogelijke taken van de vrijwilliger:

 • Contact leggen met de diensten (vrijetijdsaanbieders)
 • Informatie verzamelen van vrijetijdsaanbod
 • Afstemmen met anderstaligen of dit verstaanbaar is
 • De nieuwsbrief vorm geven

De nieuwsbrief is bedoeld voor alle inwoners van de stad met extra aandacht voor Geraardsbergenaren die moeilijker hun weg vinden in de uitgebreide digitale wereld.

Naaien in een breiclubje met anderstaligen

Breien is populair! Zowel bij jong als oud. Het is rustgevend en verslavend. Het is ook een verbindende dagbesteding voor vrouwen met verschillende culturen. Een gezellig theetje erbij en eventueel een stukje taart en de gezellige namiddag kan beginnen. 

Om samen met onze dienst samenleving deze kletsnamiddag in goede banen te leiden zijn we nog op zoek naar een enthousiaste creatieve duizendpoot. Hou je dus niet alleen van creatieve uitdagingen maar ook van een leuke dagbesteding waar we met onze handen tewerk gaan? Dan ben jij de Wéldoener die we zoeken!

Wil je graag Wéldoener worden? Stel je dan kandidaat bij de vacature die bij je past op de website van Wéldoeners. Alle vacatures voor Geraardsbergen vind je hier

Contactgegevens

Integratieambtenaar

Adres: CW gebouw, Kattestraat 27, 9500 Geraardsbergen

Openingsuren: maandag tot vrijdag tijdens de kantooruren van 8.30 tot 16.30 uur

Contactpersoon: 0471 55 36 43, samenleving@geraardsbergen.be 

Facebookpagina en website