Ismail

Hieronder lees je het verhaal van Ismail. Liever de luisterversie? Klik dan op onderstaande foto.

Ik ben Ismail en samen met mijn vrouw verhuisde ik in 2021 van Algerije naar Geraardsbergen. We wouden onze dochters een mooier toekomstperspectief bieden en door het betere onderwijssysteem in Vlaanderen is dat zeker mogelijk.

Mijn vrouw en ik zijn beide tandarts en dromen ervan om hier ook deze job uit te oefenen. We leren volop NederlandsĀ en als er tijd over is engageer ik me als vrijwilliger voor het lokaal bestuur.

Zo ben ik een Babbelplusser (een vrijwillige tolk, red.) bij de dienst Samenleving en hou ik een oogje in het zeil in het Abdijpark. Ik werk ook mee aan het project Ieders Mond Gezond (waarbij wetsbare mensen toegeleid worden naar een tandarts, red.) van Huis van het Kind. Daarnaast kan je mij ook vinden als vrijwilliger tijdens evenementen in de stad, zoals de Challenge.

Wat ik het liefste doe is helpen met de opmaak van de nieuwsbrief voor nieuwkomers, wat trouwens ook mijn eerste vrijwilligerswerk was. Samen met andere vrijwilligers selecteren we een aantal evenementen/activiteiten in Geraardsbergen. Het volledige aanbod gieten we vervolgens in een nieuwsbrief. We gebruiken hierbij duidelijke taal. Er valt echt heel wat te beleven!

Voor mij persoonlijk zijn er drie redenen waarom ik vrijwilligerswerk doe. Ten eerste wil ik een verschil maken voor anderen en hulp bieden waar ik kan. Ten tweede kan ik mijn Nederlands oefenen door vaak met Nederlandstaligen om te gaan. Als laatste leer ik veel mensen kennen waardoor ik beter integreer in Geraardsbergen.

In Algerije deed ik ook vrijwilligerswerk, alleen is het daar anders georganiseerd. Het vloeide voort vanuit mijn netwerk en niet door het lokaal bestuur. Zo deed ik vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum waar ik uitneembare tandprothesen ontwierp voor bewoners. Dat soort vrijwilligerswerk wil ik ook blijven doen van zodra ik hier aan de slag ga als tandarts.

Als ik een tip kan meegeven aan nieuwkomers in Geraardsbergen: doe zeker vrijwilligerswerk! Je leert nieuwe mensen kennen, je leert sneller de taal en er is zoveel te doen en te beleven in de stad.