Wat is een kindvriendelijke stad? Dit is onze visie
Geraardsbergen is een warme, verbindende stad die rekening houdt met kinderen en jongeren, hen een stem en een gezicht geeft, en zorgt dat de stad afgestemd is op hun noden.
Daarom zoeken we hen structureel en actief op om naar hen te luisteren. Op een speelse manier vragen we hen naar hun dromen en ideeën. De feedback, ideeën en wensen worden geïmplementeerd in de ontwikkeling, uitwerking en evaluatie van onze beleidsplannen.
Geraardsbergen is een stad die de kinderrechten uitdraagt, en inzet op de brede bekendmaking ervan. De kinderrechten zijn verankerd in het beleid en in de dagdagelijkse werking.
Geraardsbergen slaagt er daarnaast in de talenten van alle kinderen en jongeren mee te helpen ontdekken en ontwikkelen. Kortom, Geraardsbergen is een aantrekkelijke plek voor de jeugd om te wonen, studeren en te ontspannen.
Vijf themas als leidraad voor onze kindvriendelijke stad
- Door te werken aan de kinderrechten zorgen we dat de kansen van kinderen en jongeren om op te groeien tot gezonde en gelukkige volwassenen zo groot mogelijk zijn.
- Kinderen en jongeren hebben een eigen stem waar wij graag naar luisteren. Ze zijn namelijk expert in hun eigen leefwereld en bezorgen ons waardevolle informatie die we graag meenemen in onze beleidskeuzes. Logisch dus dat participatie een belangrijk thema is.
- Elk kind en elke jongere moet zich thuis voelen in Geraardsbergen. Een plek in de stad voor iedereen, daar werken we aan.
- Iedereen is goed in iets en vindt iets leuk. Deze talenten willen we ontdekken en helpen ontplooien bij elk kind en elke jongeren in onze stad.
- We zijn fier op onze kindvriendelijke stad en werken zowel intern als extern aan een verbindend en stevig draagvlak.
Actieplan
We gebruiken het actieplan Kindvriendelijk Geraardsbergen als leidraad om te werken aan een kindvriendelijke stad. De themas waarop we inzetten zijn verwerkt in het plan. Het plan wordt 3 jaarlijks geëvalueerd en bijgestuurd.
Wil je meer weten? Lees er gerust onze visie en actieplan even op na. Je vindt ze terug als bijlage onderaan deze pagina.
Werkgroep Kindvriendelijke stad
De werkgroep Kindvriendelijke stad bestaat uit medewerkers van drie diensten van het Geraardsbergse lokaal bestuur, namelijk het Huis van het Kind, de Jeugddienst en de dienst Samenleving. Elke dienst brengt zijn/haar expertise binnen en neemt punten op binnen het actieplan.
Een kindvriendelijke stad wordt echter niet gemaakt door het beleid alleen, alle Geraardsbergenaren en Geraardsbergse organisaties kunnen mee bouwen aan dit verhaal. De inspanningen om Geraardsbergen kind- en jeugdvriendelijk te maken worden elke dag door velen al geleverd. Meer weten met wie we dit allemaal realiseren? Check Draagvlak voor het werken aan een kindvriendelijke stad.
Traject Kindvriendelijke stad
Hoe het begon
De Geraardsbergse Jeugddienst & Huis van het Kind startten in 2015 met de aanvraag voor het label. Na een uitgebreid vooronderzoek kreeg Geraardsbergen in 2016 voor het eerst het label Kindvriendelijke Stad 2016 – 2021.
Het label wil vooral een beloning zijn voor de inspanningen en de weg die werd afgelegd, en wil aanmoedigen om verder te blijven werken aan een meer kindvriendelijke stad.
Beide diensten timmerden sindsdien gestaag aan die weg. Kinderen en jongeren worden bevraagd en betrokken bij allerlei projecten. Schoolomgevingen worden veiliger gemaakt, leuke speel- en pleisterplekken worden gecreëerd. Er is daarbij specifieke aandacht voor gezinnen die het moeilijk hebben.
Door het kindvriendelijke label gingen ook onverwacht deuren open en werden verrassende samenwerkingen mogelijk gemaakt. We denken daarbij aan de troostplekken, het pop-up plein tijdens de zomervakantie op de Markt, input bij stadsontwikkelingsprojecten... Meer weten over deze en andere participatieprojecten? Check https://www.geraardsbergen.be/kindvriendelijke-participatie.
Verlening van het label tot 2027
In het voorjaar van 2022 diende de werkgroep opnieuw een lijvig dossier in om het label te kunnen behouden. Het dossier toonde aan de hand van 6 bouwstenen aan dat de stad de vernieuwing waard is. De jury volgde deze aanvraag, en in november werd bekend dat we het label tot 2027 opnieuw kunnen dragen.
Versterking van de werkgroep
Net voor de bekendmaking van de verlenging van het label kreeg het team versterking van een derde dienst, namelijk van de dienst Samenleving.
Nadat ook de occasionele samenwerking met andere stadsdiensten succesvol vorm kreeg, vonden we ook steun bij het managementteam. Vandaaruit kan de werkgroep nog meer gedragen en vanuit het volledige lokale bestuur het label van kindvriendelijke stad verder uit te dragen.