Kindvriendelijkheid en talenten

Kindertalentenfluisteraars

We vinden het belangrijk dat onze Giesbaargse jeugd gezond en veerkrachtig kan opgroeien. Eén van de manieren waarop we dat doen is via talentontwikkeling. We bieden kinderen en jongeren extra kansen om hun unieke talenten te ontdekken. 

Via de opleiding Kindertalentenfluisteraar van Luk De Wulf werden tot dusver onder impuls van de werkgroep Kindvriendelijke stad 60 kindertalentenfluisteraars opgeleid. Deze talentenfluisteraars ondersteunen kinderen en jongeren in het ontdekken van hun talenten. Belangrijk hierbij is dat kinderen en jongeren leren dat het niet per se gaat over uitblinken in een bepaalde bezigheid, maar veeleer het opdoen van nieuwe ervaringen, het zich goed of gepassioneerd voelen bij een activiteit of hobby. Hierdoor ontwikkelen ze basisvaardigheden en vertrouwen in hun eigen kunnen.

De groep komt een aantal keer per jaar samen om inspiratie op te doen en ervaringen te delen, en om te kijken hoe we het talentenverhaal kunnen verspreiden in onze stad.

Talenten van Giesbaargse Jeugd

Solastalgie

Met Solastalgie sleepte Hanne Volckaert een nominatie in de wacht voor de Prix Europa Student Awards, het grootste trimediale festival van Europa.

Podcast over de verkiezingen

Enkele jongeren namen in het kader van de verkiezingen samen met stagiair Miki een podcast op waarin ze thema’s aanhalen die voor jongeren belangrijk zijn. Onderwijs, vrijetijd en mentaal welzijn kwamen in 4 verschillende afleveringen aan bod. Wat is hun mening over deze thema’s en waar kan Geraardsbergen volgens hen nog verder op inzetten, waren 2 belangrijke vragen. Dit jeugdproject is uitgewerkt in samenwerking met Hanne Volckaert. Een deel van de jongeren bleef niet bij de pakken zitten en werd lid van de jeugdraad.

Je kan de podcast hier beluisteren.

LEAD-spel

Hoe creëer en behoud je betrokken vrijwilligers in het jeugdwerk? Dat is de vraag waarmee Chloé samen met twee andere jeugdwerkers-vrijwilligers aan de slag ging. Het antwoord kwam in de vorm van het LEAD-spel. Leren, Experimenteren en Aanzetten tot Denken staan centraal. De ludieke insteek biedt organisaties en vrijwilligers de kans om in gesprek te gaan over jeugdwerk en zo tot nieuwe inzichten te komen. Zo krijgt pakweg elk jeugdhuis, jeugdcentrum of speelpleinwerking de aandacht die het verdient. 

Wij stelden Chloé enkele vragen.

Wat is het doel van het spel?

LEAD is een bordspel dat draait rond Leren, Experimenteren en Aanzetten tot Denken. Dit spel nodigt uit om in gesprek te gaan en te debatteren over hoe open jeugdwerk initiatieven werken. Het biedt groepen de kans om ervaringen uit te wisselen en samen tot nieuwe inzichten te komen. Een OJI, of open jeugdwerkinitiatief, kan van alles zijn—van een jeugdhuis tot een jeugdcentrum of pleinwerking. Het zijn plekken waar jongeren zelf de touwtjes in handen hebben en samen dingen organiseren.

Hoe is het spel ontstaan?

In november 2023 vertrokken we op studiereis naar Montenegro—een avontuur dat we als jeugdwerkers en vrijwilligers, waaronder Robbe, Eline en ikzelf, nooit zullen vergeten. Voor het eerst stond deze reis ook open voor vrijwilligers, en na de inschrijvingen en selectie werden we ingedeeld in groepen op basis van onze interesses en noden. Elke groep koos een onderzoeksvraag om tijdens de reis te verkennen.

Onze vraag werd: “Hoe creëer en behoud je lange termijn betrokkenheid van vrijwilligers?” Met de steun van Formaat en Mreža za mlade Crne Gore (letterlijk: netwerk voor jongeren in Montenegro) doken we in workshops, gingen we in gesprek met lokale jeugdwerkers en bezochten we inspirerende initiatieven. We wilden niet alleen antwoorden vinden, maar ook iets tastbaars creëren waarmee we het gesprek hierover konden blijven voeren.

De realiteit in Montenegro opende onze ogen. Politieke en financiële uitdagingen maken jeugdwerk daar een pak moeilijker, maar de passie waarmee jongeren zich blijven inzetten was inspirerend. Het deed ons beseffen dat, hoewel we in Vlaanderen en Brussel al veel bereikt hebben, we niet mogen stilzitten en moeten blijven streven naar beter.

Een eenvoudig antwoord op onze onderzoeksvraag bleek niet te bestaan. Daarom kozen we ervoor om een spel te ontwikkelen, waarmee organisaties en vrijwilligers telkens opnieuw in gesprek kunnen gaan over dit thema. Wat begon als een idee tijdens de studiereis, groeide uit tot iets waar we echt trots op zijn. Nu, een jaar later, hebben we vijf geproduceerde versies van ons spel in handen—klaar om ermee aan de slag te gaan en onze ervaringen te delen.

Hebben jullie het spel al gespeeld? Wat vonden de spelers ervan?

We hadden ons spel al een paar keer getest tijdens de ontwikkelingsfase, zowel met onze eigen vrijwilligers als met andere organisaties zoals Mediaraven. We kregen daarnaast ook de unieke kans om het te presenteren op LevelUp, een internationaal evenement van het European Youth Forum. Dit heeft Robbe prachtig gedaan samen met Lars, onze groepsverantwoordelijke tijdens onze reis naar Montenegro. Met de feedback die we kregen tijdens deze verschillende testfases hielpen ons om ons spel verder te verfijnen.

Op Publik 2024 werd onze finale versie van het spel voor het eerst gespeeld. Het was een spannend moment, maar reacties waren heel positief! We merkten dat veel vrijwilligers het spel graag eens willen toepassen in hun werking en dat was net het doel met ons spel, dus voor ons is dit zeker geslaagd!

We hebben het spel eveneens gespeeld op Netwerk Voorzitters afgelopen december 2024 in Oost-Vlaanderen, een netwerkbijeenkomst van Formaat. Dit was een mooie kans om uit te wisselen met mensen buiten je eigen werking, en dat vinden we zo leuk aan ons spel. Je kan dit zowel op intern niveau (met je eigen vrijwilligers) als op extern niveau (met andere OJI’s) spelen.

Voor welke doelen binnen het jeugdwerk zou je jou in de toekomst graag nog willen inzetten?

Ik droom ervan om weer meer jongeren in ons jeugdhuis en ons jeugdcentrum te zien. Ik wil vooral laten zien wat een jeugdhuis echt kan betekenen, omdat het voor mij persoonlijk zoveel heeft gedaan. Het is meer dan een plek om samen te komen. Het is een tweede thuis, een plek waar ik mezelf kon zijn, nieuwe mensen heb leren kennen en zoveel mooie herinneringen heb gemaakt. Het is de plek waar ik ben gegroeid, waar ik heb geleerd en waar ik mezelf heb kunnen ontwikkelen, zowel als persoon als vrijwilliger.