Modder op de weg

Hou het samen met ons veilig

September, dat is het startschot van de oogsttijd. Op de weg zien we landbouwers dan ook vaak heen en weer rijden met vers geoogste gewassen.

Deze drukke periode voor de landbouwer wordt niet altijd vergemakkelijkt door het weer. Regen zorgt niet enkel voor veel geploeter op het veld maar ook voor modder op de openbare weg.

Dat zorgt dan weer vaak voor moeilijke en onveilige verkeerssituaties, met slipgevaar als gevolg.

Zowel de landbouwer als de andere weggebruikers kunnen het samen zo veilig mogelijk houden. Wederzijds begrip en respect brengt ons het verst.

Tips voor de landbouwer

  • Verwittig het verkeer bij slipgevaar door waarschuwingsborden te gebruiken. Gaat het over een drukke weg of ligt de rijbaan er heel vuil bij? Verwittig dan de lokale politie (054 430 430). Zij kan het gevaar signaliseren en het verkeer eventueel omleiden. Bij acuut gevaar bel je meteen 112.
  • Maak het vuile wegdek zo snel mogelijk schoon. Soms is het nodig om de weg schoon te spuiten. Het is aangewezen om een veiligheidsvest met retro-reflecterende delen te dragen tijdens het schoonmaken van het wegdek, zeker bij donker en slecht weer.

Waarschuwingsborden "modder op de weg" voor landbouwers

Dankzij de steun van de provincie Oost-Vlaanderen en Boerenbond kunnen we je als landbouwer een volledig gemonteerd waarschuwingsbord (verkeersbord met beugel op steunpaal bevestigd + rubberen voet) aan de meest voordelige prijs van 50 euro aanbieden.

Klik hier om de borden te bestellen.

Tips voor de andere weggebruiker

  • Matig je snelheid als je ziet dat de rijbaan er vuil bij ligt.
  • Besef dat de oogsttijd niet lang duurt. We hebben de landbouwers broodnodig om ons te voorzien van vers, lokaal voedsel. Dat ze de weg opgaan om te oogsten hoort erbij. Breng dus wat geduld en begrip op, ook als de rijbaan bemodderd wordt.