Sonia

Hieronder lees je het verhaal van Sonia. Liever de luisterversie? Klik dan op onderstaande foto.

Ik ben Sonia en verhuisde van Gent naar Goeferdinge, met een tussenstop in Lierde. 

Ik ben al sinds jaren actief als vrijwilliger, meestal voor korte activiteiten maar ook op langere termijn zoals de Verbroedering tussen Lierde en Rebais waar een jaarlijkse BBQ en een uitwissel weekend aan gekoppeld was. In Geraardsbergen heb ik ook een aantal engagementen opgenomen. Ik startte bij de Padstappers en bemande daar de rustposten. Bij Denderend Klein was ik deze zomer polyvalente vrijwilliger. Ik hielp waar ik kon. Ik waardeer het als jonge mensen de koppen bij elkaar steken om iets te organiseren. Dat is een extra motivatie voor mij om dit te ondersteunen.

Ik vind het belangrijk dat je als vrijwilliger goed ontvangen wordt. Dat je uitleg krijgt over de verwachtingen en dat de groep zich voorstelt. Dit is nodig om je een goed gevoel te geven.

Vrijwilligers zijn er nodig, iedereen zou het moeten proberen. Het geeft veel voldoening, en het is goed voor lichaam en geest. Je leert dingen bij en hebt je babbels.

Bij Babbelonië (waar Nederlandstaligen en anderstaligen in groepjes Nederlands praten over alledaagse dingen, red.) heb ik ook reeds geholpen maar dit was wat jammer genoeg moeilijk te combineren met mijn werk. Dat is samen met mensen die een integratie achtergrond hebben. Daar gaat het vooral om de taal en de gesprekken. We praatten daar over bepaalde onderwerpen om zo Nederlands te oefenen. Ze appreciëren het heel erg, je krijgt er heel veel van terug.

Hoe ik mensen zou motiveren om vrijwilligerswerk te doen? Probeer het gewoon eens, want onbekend is onbemind. De voldoening die je er van terugkrijgt weegt niet op tegen de energie die je er in steekt.