Vaccinatie

Een vraag over je vaccinatie?

Vind je het antwoord op je vragen niet hieronder? Je kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur bellen naar ons callcenter op het gratis nummer 0800 94 412.

Een kijkje in het vaccinatiecentrum van Geraardsbergen

Wat moet ik doen als ik op reis ga?

Vanaf 1 juli 2021 reis je vlotter binnen de Europese Unie dankzij je persoonlijk coronacertificaat. Wie gevaccineerd is, recent een negatieve coronatest aflegde of hersteld is na een positieve coronatest, zal met het certificaat kunnen aantonen dat hij/zij ‘covid safe’ is om te reizen.

Hoe krijg je je coronacertificaat?

Er zijn drie manieren:

  • Download de app CovidSafe.
  • Ga naar de sites Mijn Burgerprofiel of www.mijngezondheid.belgie.be.
  • Vraag het certificaat per post aan via het nummer 078 78 78 50 ( van 9 tot 19 uur op weekdagen).

Vraag je je certificaat digitaal aan, dan heb je je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig of een geactiveerde digitale sleutel zoals itsme.

Meer info op https://covidsafe.be/nl.

Ben je nog niet volledig gevaccineerd, heb je niet recent een negatieve coronatest afgenomen en ben je ook niet hersteld na een positieve coronatest, dan zal je voor veel vakantiebestemmingen een coronatest moeten laten afnemen alvorens naar daar te kunnen reizen. Dat kan in het testcentrum van Geraardsbergen.

Het testcentrum van Geraardsbergen (Abdijstraat 8) is op afspraak open van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 13 uur. Je kan hier een afspraak boeken voor een coronatest in het kader van je reis, festival of kamp.

In de namiddag kan je van 13.30 tot 16 uur op afspraak naar het testcentrum van Ninove (Onderwijslaan 75).

Op zaterdag, zondag en op feestdagen is er steeds 1 locatie open (Geraardsbergen of Ninove). Je ziet meteen de vrije mogelijkheden als je online boekt.

Wil je liever telefonisch een afspraak maken? Dat kan dagelijks van 10 tot 12 uur op het nummer 054 50 59 09.

Het resultaat van je negatieve coronatest zal te zien zijn in de app CovidSafe en dus op je reiscertificaat.

Waar word ik gevaccineerd?

In Geraardsbergen doet sportzaal De Veldmuis dienst als vaccinatiecentrum: Felicien Cauwelstraat 39, Geraardsbergen.

Hoe kom ik naar het vaccinatiecentrum?

Wanneer word ik gevaccineerd?

De Belgische bevolking wordt in verschillende fases gevaccineerd. Wanneer je juist gevaccineerd wordt, hangt af van hoe oud je bent, of je tot een risicogroep behoort en welk beroep je uitoefent. Je wordt sowieso verwittigd wanneer het jouw beurt is.

Hoe word ik uitgenodigd?

Je krijgt een brief met de post. Is jouw e-mailadres gekend bij de overheid, dan word je ook digitaal verwittigd. De e-box is daar ideaal voor. Eenmaal geactiveerd, wordt de uitnodiging namelijk niet alleen per post maar ook naar je e-box verstuurd.

Wat is een e-box?

De e-box is een digitale brievenbus waarin je gecentraliseerd en beveiligd officiële documenten van verschillende overheidsdiensten kan ontvangen.

Je kan de e-box activeren door je mailadres bekend te maken. Via dat mailadres ontvang je een melding van zodra er een officieel bericht beschikbaar is. Om je e-box te openen en de documenten, die beveiligd werden doorgestuurd, te raadplegen, moet je enkel aanmelden met je identiteitskaart of via itsme®.

Hoe activeer ik mijn e-box?

Dit kan via de link www.mye-box.be. Je kan kiezen uit verschillende aanmeldingsmogelijkheden.

Wat moet ik doen als ik mijn uitnodigingsbrief krijg?

In de uitnodiging staat een voorstel van datum en uur. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen we je om te bevestigen. Het makkelijkst doe je dat digitaal: via de link die in je brief staat of via https://covidvaccin.doclr.be/.

Hou je persoonlijke vaccinatiecode (staat in je brief) bij de hand want die zal je nodig hebben.

Je kan doorgeven:

  • dat je naar de afspraak komt
  • dat je geen vaccin wil
  • dat je al gevaccineerd bent
  • als de datum écht niet past: dat je een nieuwe afspraak wil

Lukt het niet om digitaal te bevestigen, dan kan je ook naar het gratis nummer 0800 94 412 bellen. Onze medewerkers bevestigen dan in jouw plaats.

Wat breng ik mee naar het vaccinatiecentrum?

Je hebt twee dingen nodig:

  • je identiteitskaart
  • je uitnodigingsbrief

Zet ook steeds je mondmasker op.

Hoe verloopt een vaccinatie?

Je vaccinatie verloopt in 7 stappen:

Welke vragen stelt de verpleegkundige?

De verpleegkundige overloopt samen met jou een medische vragenlijst. Je kan thuis deze vragenlijst al eens overlopen en eventueel hulpbehoevende mensen uit je omgeving hierbij helpen.

Waarom moet ik mij laten vaccineren?

Pas als 70% van de bevolking zich laat vaccineren ontstaat groepsimmuniteit. Met andere woorden: hoe meer mensen een spuitje laten zetten, hoe minder kans het coronavirus krijgt om zich te verspreiden. Als we ons met z’n allen laten vaccineren, kunnen de maatregelen sneller versoepelen en kan het gewone leven sneller hernemen. 

Ben ik verplicht om mij te laten vaccineren?

Nee, je bent niet verplicht je te laten vaccineren. Het is wel heel erg aangeraden. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller groepsimmuniteit ontstaat. Op die manier verslaan we allen samen het virus.

Hoeveel mensen zijn er al gevaccineerd in Geraardsbergen?

Op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller kan je dagelijks nagaan hoeveel inwoners van Geraardsbergen minstens 1 spuitje hebben gekregen. Ook alle andere steden en gemeenten staan er vermeld.

Op datum van 01/10/2021 is dit de stand van zaken:

92,35% van alle meerderjarige Geraardsbergenaars zijn volledig gevaccineerd. Over alle leeftijden heen is dat 81,13%.

Is een coronavaccin veilig?

Je laten vaccineren is helemaal veilig. De vaccins zijn vakkundig gemaakt door specialisten en werden uitvoerig getest voor ze goedgekeurd werden. Ook op ouderen en kwetsbaren. Enkel als een vaccin van goede kwaliteit, veilig en werkzaam is, mag het op de markt komen.

Hoe komt het dat de coronavaccins zo snel gemaakt konden worden?

De coronavaccins zijn er zo snel gekomen omdat heel veel specialisten overal ter wereld tegelijkertijd aan de vaccins hebben gewerkt. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Bovendien bestond de basistechnologie al waardoor ze niet van nul moesten beginnen. En doordat iedereen een oplossing wou, waren er ook voldoende fondsen aanwezig.

Zal ik ziek worden na mijn vaccin?

Net zoals bij een ander vaccin kan je lichte bijwerkingen krijgen zoals een grieperig gevoel. Deze bijwerkingen gaan echter snel voorbij. De risico’s van COVID-19 zijn veel groter.

Hoeveel kost een coronavaccin?

Je laten vaccineren is gratis. In ons land wordt je vaccinatie volledig terugbetaald.

Moet ik mij laten vaccineren als ik al corona heb gehad?

Ja, een besmetting met corona biedt geen garantie dat je het virus geen tweede keer (of meerdere keren) krijgt. Ook als je al corona hebt gehad, is het belangrijk dat je je laat vaccineren.

Nog vragen?

Staat jouw vraag over de vaccinatie hier niet tussen. Neem zeker ook eens een kijkje op deze websites: