Vaccinatie

Een kijkje in het vaccinatiecentrum van Geraardsbergen

Waar word ik gevaccineerd?

In Geraardsbergen doet sportzaal De Veldmuis dienst als vaccinatiecentrum: Felicien Cauwelstraat 39, Geraardsbergen.

Hoe kom ik naar het vaccinatiecentrum?

Wanneer word ik gevaccineerd?

De Belgische bevolking wordt in verschillende fases gevaccineerd. Wanneer je juist gevaccineerd wordt, hangt af van hoe oud je bent, of je tot een risicogroep behoort en welk beroep je uitoefent. Zo worden 65-plussers bijvoorbeeld eerder gevaccineerd dan dertigers en komt zorgpersoneel eerder aan de beurt dan iemand die bureauwerk doet. Je wordt sowieso verwittigd wanneer het jouw beurt is.

Hoe word ik uitgenodigd?

Je krijgt een brief met de post. Is jouw e-mailadres gekend bij de overheid, dan word je ook digitaal verwittigd. De e-box is daar ideaal voor. Eenmaal geactiveerd, wordt de uitnodiging namelijk niet alleen per post maar ook naar je e-box verstuurd.

Wat is een e-box?

De e-box is een digitale brievenbus waarin je gecentraliseerd en beveiligd officiële documenten van verschillende overheidsdiensten kan ontvangen.

Je kan de e-box activeren door je mailadres bekend te maken. Via dat mailadres ontvang je een melding van zodra er een officieel bericht beschikbaar is. Om je e-box te openen en de documenten, die beveiligd werden doorgestuurd, te raadplegen, moet je enkel aanmelden met je identiteitskaart of via itsme®.

Hoe activeer ik mijn e-box?

Dit kan via de link www.mye-box.be. Je kan kiezen uit verschillende aanmeldingsmogelijkheden.

Wat moet ik doen als ik mijn uitnodigingsbrief krijg?

In de uitnodiging staat een voorstel van datum en uur. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen we je om te bevestigen. Het makkelijkst doe je dat digitaal: via de link die in je brief staat of via https://covidvaccin.doclr.be/.

Hou je persoonlijke vaccinatiecode (staat in je brief) bij de hand want die zal je nodig hebben.

Je kan doorgeven:

  • dat je naar de afspraak komt
  • dat je geen vaccin wil
  • dat je al gevaccineerd bent
  • als de datum écht niet past: dat je een nieuwe afspraak wil

Lukt het niet om digitaal te bevestigen, dan kan je ook naar het gratis nummer 0800 94 412 bellen. Onze medewerkers bevestigen dan in jouw plaats.

Wat breng ik mee naar het vaccinatiecentrum?

Je hebt twee dingen nodig:

  • je identiteitskaart
  • je uitnodigingsbrief

Zet ook steeds je mondmasker op.

Hoe verloopt een vaccinatie?

Je vaccinatie verloopt in 7 stappen:

Welke vragen stelt de verpleegkundige?

De verpleegkundige overloopt samen met jou een medische vragenlijst. Je kan thuis deze vragenlijst al eens overlopen en eventueel hulpbehoevende mensen uit je omgeving hierbij helpen.

Kan ik mij op een reservelijst plaatsen?

Ja, ook het vaccinatiecentrum van Geraardsbergen werkt met de QVAX reservelijst van de overheid.
Kan je je vrijmaken om naar het vaccinatiecentrum te komen als we je contacteren, registreer je dan zeker op www.qvax.be.

Belangrijk: krijg je een e-mail of sms dat er een vaccin beschikbaar is, bevestig onmiddellijk je afspraak.

In de e-mail/sms staat vermeld hoeveel tijd je hebt om te bevestigen (vaak 30 min). Doe je dat niet tijdig, dan vervalt je afspraak (je blijft wel nog steeds op de reservelijst staan).

Ga niet rechtstreeks naar het vaccinatiecentrum. Nadat je bevestigd hebt, weet je wanneer je naar het centrum moet komen.

 

 
Bijkomend werken we een reservelijst aan voor kleuterleidsters en personen werkzaam in de peuter/kleuteropvang. Deze wordt opgemaakt via de schooldirecties en Huis van het Kind. Ben je werkzaam in deze sector, check dan even bij jouw directie/werkgever.
Voor risicopatiënten leggen wij als lokaal bestuur geen reservelijst aan. De oplijsting van risicopatiënten gebeurt op basis van gegevens van ziekenfondsen en huisartsen. 

Waarom moet ik mij laten vaccineren?

Pas als 70% van de bevolking zich laat vaccineren ontstaat groepsimmuniteit. Met andere woorden: hoe meer mensen een spuitje laten zetten, hoe minder kans het coronavirus krijgt om zich te verspreiden. Als we ons met z’n allen laten vaccineren, kunnen de maatregelen sneller versoepelen en kan het gewone leven sneller hernemen. 

Ben ik verplicht om mij te laten vaccineren?

Nee, je bent niet verplicht je te laten vaccineren. Het is wel heel erg aangeraden. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller groepsimmuniteit ontstaat. Op die manier verslaan we allen samen het virus.

Hoeveel mensen zijn er al gevaccineerd in Geraardsbergen?

Op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller kan je dagelijks nagaan hoeveel inwoners van Geraardsbergen minstens 1 spuitje hebben gekregen. Ook alle andere steden en gemeenten staan er vermeld.

Op datum van 02/05/2021 is dit de stand van zaken:

  • 35,83% van alle meerderjarige Geraardsbergenaars hebben minstens 1 vaccinatiedosis gekregen.
  • 96,28% van alle 65-plussers in Geraardsbergen hebben minstens 1 vaccinatiedosis gekregen.

Welk vaccin krijg ik?

België heeft vijf verschillende vaccins gekocht. Genoeg om iedereen te laten vaccineren. Momenteel zijn nog niet alle vijf vaccins goedgekeurd voor gebruik in Europa. Welk vaccin je krijgt, zal dus afhangen van wanneer je gevaccineerd wordt en welke vaccins er op dat moment beschikbaar zijn. Wat vaststaat is dat ze alle vijf even veilig zijn en je goed beschermen tegen het coronavirus.

Is een coronavaccin veilig?

Je laten vaccineren is helemaal veilig. De vaccins zijn vakkundig gemaakt door specialisten en werden uitvoerig getest voor ze goedgekeurd werden. Ook op ouderen en kwetsbaren. Enkel als een vaccin van goede kwaliteit, veilig en werkzaam is, mag het op de markt komen.

Hoe komt het dat de coronavaccins zo snel gemaakt konden worden?

De coronavaccins zijn er zo snel gekomen omdat heel veel specialisten overal ter wereld tegelijkertijd aan de vaccins hebben gewerkt. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Bovendien bestond de basistechnologie al waardoor ze niet van nul moesten beginnen. En doordat iedereen een oplossing wou, waren er ook voldoende fondsen aanwezig.

Zal ik ziek worden na mijn vaccin?

Net zoals bij een ander vaccin kan je lichte bijwerkingen krijgen zoals een grieperig gevoel. Deze bijwerkingen gaan echter snel voorbij. De risico’s van COVID-19 zijn veel groter.

Hoeveel kost een coronavaccin?

Je laten vaccineren is gratis. In ons land wordt je vaccinatie volledig terugbetaald.

Moet ik mij laten vaccineren als ik al corona heb gehad?

Ja, een besmetting met corona biedt geen garantie dat je het virus geen tweede keer (of meerdere keren) krijgt. Ook als je al corona hebt gehad, is het belangrijk dat je je laat vaccineren.

Nog vragen?

Staat jouw vraag over de vaccinatie hier niet tussen. Neem zeker ook eens een kijkje op deze websites: