Vaccinatie

Wanneer word ik gevaccineerd?

De Belgische bevolking wordt in verschillende fases gevaccineerd. Wanneer je juist gevaccineerd wordt, hangt af van hoe oud je bent, of je tot een risicogroep behoort en welk beroep je uitoefent. Zo worden 65-plussers bijvoorbeeld eerder gevaccineerd dan dertigers en komt zorgpersoneel eerder aan de beurt dan iemand die bureauwerk doet. Je wordt verwittigd wanneer het jouw beurt is.

Momenteel ziet het stappenplan er als volgt uit (dit kan nog veranderen als bijvoorbeeld de vaccins sneller of trager geleverd worden):

Waar word ik gevaccineerd?

Geraardsbergenaars die zich willen laten vaccineren tegen het coronavirus zullen daarvoor terechtkunnen in sportzaal De Veldmuis: Felicien Cauwelstraat 39, Geraardsbergen.

Waarom moet ik mij laten vaccineren?

Pas als 70% van de bevolking zich laat vaccineren ontstaat groepsimmuniteit. Met andere woorden: hoe meer mensen een spuitje laten zetten, hoe minder kans het coronavirus krijgt om zich te verspreiden. Als we ons met z’n allen laten vaccineren, kunnen de maatregelen sneller versoepelen en kan het gewone leven sneller hernemen. 

Ben ik verplicht om mij te laten vaccineren?

Nee, je bent niet verplicht je te laten vaccineren. Het is wel heel erg aangeraden. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller groepsimmuniteit ontstaat. Op die manier verslaan we allen samen het virus.

Hoeveel mensen zijn er al gevaccineerd in Geraardsbergen?

Op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller kan je dagelijks nagaan hoeveel inwoners van Geraardsbergen minstens 1 spuitje hebben gekregen. Ook alle andere steden en gemeenten staan er vermeld.

Op datum van 24/02/2021 is dit de stand van zaken:

  • 4,70% van alle meerderjarige Geraardsbergenaars hebben minstens 1 vaccinatiedosis gekregen.
  • 6,89% van alle 65-plussers in Geraardsbergen hebben minstens 1 vaccinatiedosis gekregen.

Welk vaccin krijg ik?

België heeft vijf verschillende vaccins gekocht. Genoeg om iedereen te laten vaccineren. Momenteel zijn nog niet alle vijf vaccins goedgekeurd voor gebruik in Europa. Welk vaccin je krijgt, zal dus afhangen van wanneer je gevaccineerd wordt en welke vaccins er op dat moment beschikbaar zijn. Wat vaststaat is dat ze alle vijf even veilig zijn en je goed beschermen tegen het coronavirus.

Is een coronavaccin veilig?

Je laten vaccineren is helemaal veilig. De vaccins zijn vakkundig gemaakt door specialisten en werden uitvoerig getest voor ze goedgekeurd werden. Ook op ouderen en kwetsbaren. Enkel als een vaccin van goede kwaliteit, veilig en werkzaam is, mag het op de markt komen.

Hoe komt het dat de coronavaccins zo snel gemaakt konden worden?

De coronavaccins zijn er zo snel gekomen omdat heel veel specialisten overal ter wereld tegelijkertijd aan de vaccins hebben gewerkt. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Bovendien bestond de basistechnologie al waardoor ze niet van nul moesten beginnen. En doordat iedereen een oplossing wou, waren er ook voldoende fondsen aanwezig.

Zal ik ziek worden na mijn vaccin?

Net zoals bij een ander vaccin kan je lichte bijwerkingen krijgen zoals een grieperig gevoel. Deze bijwerkingen gaan echter snel voorbij. De risico’s van COVID-19 zijn veel groter.

Hoeveel kost een coronavaccin?

Je laten vaccineren is gratis. In ons land wordt je vaccinatie volledig terugbetaald.

Moet ik mij laten vaccineren als ik al corona heb gehad?

Ja, een besmetting met corona biedt geen garantie dat je het virus geen tweede keer (of meerdere keren) krijgt. Ook als je al corona hebt gehad, is het belangrijk dat je je laat vaccineren.

Nog vragen?

Staat jouw vraag over de vaccinatie hier niet tussen. Neem zeker ook eens een kijkje op deze websites: