17oktober

17 oktober: Werelddag van verzet tegen Armoede en sociale uitsluiting

Jaarlijks zorgt de werkgroep 17 oktober ervoor dat we in Geraardsbergen op die dag stilstaan bij armoede binnen onze stad. Welkom op de gespreksavond op 16 oktober. We vragen ook aan iedere burger om mee het verzet duidelijk te maken door een geknoopt wit laken uit het raam te hangen. 

Neem gerust verder een kijkje op deze site. Hier kan je getuigenissen lezen van mensen die in armoede leven in Geraardsbergen, extra informatie over de gespreksavond en aanbevelingen naar de toekomst toe. 

Want....

Armoede is zoveel meer dan te weinig geld hebben.

Armoede betekent niet kunnen deelnemen aan de samenleving. Als je rond moet komen met een laag inkomen, is ontspanning en vrije tijd vaak het eerste dat je moet laten schieten. Het betekent afhankelijk worden van de beslissingen van anderen, verlies van onafhankelijkheid en eigen keuze.

Armoede brengt ontzettend veel stress met zich mee.

Telkens weer tellen en rekenen en elke dag voor moeilijke keuzes staan. Je kinderen niet kunnen geven wat ze nodig hebben. Diensten aflopen en telkens weer je verhaal moeten doen. Telkens geconfronteerd worden met vooroordelen. Met als gevolg schaamte en verlies aan zelfvertrouwen.

Armoede kan iedereen overkomen. En eruit geraken is niet makkelijk.

Mensen kiezen er niet voor om afhankelijk te worden van een uitkering. Mensen komen in armoede terecht door ziek te worden, een echtscheiding, jobverlies of faillissement. Of ze zijn opgegroeid in armoede en hebben daardoor minder kansen gekregen.

Armoede is een onrecht.

We zijn allemaal mensen en hebben allemaal het recht een menswaardig leven te leiden. Dat betekent kunnen deelnemen aan de samenleving en er een bijdrage aan kunnen leveren. Dit is maar mogelijk als je gezond bent en in staat bent om verantwoordelijkheid op te nemen en keuzes te maken. Daarvoor heb je gezonde voeding, gepaste huisvesting, toegankelijke (geestelijke) gezondheidszorg, rust en ontspanning, persoonlijke verzorging, veiligheid, betekenisvolle sociale relaties en mobiliteit nodig.

Daarom komen wij op voor het recht op waardig inkomen voor iedereen. Stop de uitsluiting!