Bloemenweides

Het lokaal bestuur heeft verschillende perken in de stad opgewaardeerd door er een bloemenweide of bloemenakker van te maken. De mix van lang gras met wilde planten zorgt voor minder onkruid en een betere infiltratie van regenwater. Doordat ze minder onderhoud vergen, heeft de aanleg ervan een positieve invloed op het beheer van de perken in onze stad. Ze hebben een grote natuurwaarde en vergen weinig onderhoud. Dit maakt het beheer financieel haalbaar en duurzaam. 

Bloemenweide

Een bloemenweide is een mix van wilde, meerjarige planten. Welke planten je best kiest, hangt af van de voedselrijkdom en de vochtigheid en zuurtegraad van de bodem in jouw tuin. 

Voorbeelden van meerjarige planten zijn: gewone margriet (Leucanthemum vulgare), echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi) en duizendblad (Achillea millefolium).

Aanleg

De beste locatie voor het aanleggen van een bloemenweide is op een plekje in de volle zon op een arme bodem. Is de bodem te voedselrijk, dan gaan grassen domineren en krijgt men minder bloemen. Bloemenweides zijn geschikt voor de stedelijke context en zijn bestand tegen perioden van droogte. 

Zaaien gebeurt in het najaar (midden augustus tot oktober) of in het voorjaar (maart tot mei). Het zaaimengsel wordt gemengd met zand om de homogeniteit van het zaadmengsel te bewaren. Na het zaaien wordt het perk heel licht aangedrukt. 

De keuze van het bloemenmengsel is heel belangrijk. Aangezien bloemenweides uit meerjarige planten bestaan, wordt er het eerste jaar weinig bloei verwacht. Door een deel eenjarige bloemen mee in te zaaien, kan dit gecompenseerd worden.

Onderhoud

Je bloemenweide onderhouden doe je door te maaien. Afhankelijk van het bloemenmengsel en de bodem schommelt het aantal maaibeurten van een bloemenweide tussen de 1 en 3 keer. Voor de eventuele eerste maaibeurt wordt geadviseerd om dit tussen half mei en half juni te doen. Voor de eventuele tweede maaibeurt is dit van juli tot augustus. Veel hangt af van de aanwezige soorten. Een mogelijke vuistregel is om pas te maaien vanaf dat de bloemen in zaad staan. 

Een bloemenweide gaat best kort de winter in: met een hoogte van 3 tot 15 cm. Deze noodzakelijke laatste maaibeurt gebeurt best in september of oktober. 

Bloemenakker

Een bloemenakker is een stuk kale grond dat jaarlijks wordt bewerkt en ingezaaid met éénjarige akkerplanten.

Voorbeelden van éénjarige planten zijn: klaproos, korenbloem, kamillesoorten, gele ganzenbloem, zonnebloem en bolderik.

Aanleg

Een bloemenakker ligt best in de volle zon en kan op matig voedselarme bodem tot zeer voedselrijke bodem. Op vochtige bodems lukt het meestal minder goed. De aanleg is eenvoudiger en lukt sneller dan die van een bloemenweide. Een minpuntje is dat je elk jaar de grond moet omwoelen. Met andere woorden: een deel van het jaar heb je een kale bodem.

Loopt alles goed, dan heb je vanaf mei/juni een bloemenakker met bloemen. 

Onderhoud

Een bloemenakker onderhouden is vrij eenvoudig. Ongewenste soorten (bv. distels) trek je gewoon uit. Als alle bloemen uitgebloeid en in zaad staan, kan je de akkerplanten afknippen of afmaaien. Dat gebeurt in september of in maart. 

Voordelen van deze tuinbiotopen

  • Minder onkruidbeheer
  • Kleurrijke perken
  • Natuurwaarde, zeker met inheemse soorten
  • Makkelijk te evalueren en bij te sturen
  • Veel keuze aan zaadmengsels
  • Kan tegen droge omstandigheden

Hou rekening met...

  • De plantenkeuze is sterk afhankelijk van de bodem.
  • Een bloemenweide- en akker is afhankelijk van correct uitgevoerd beheer.
  • Door een slechte combinatie van bodem en beheer kan vergassing optreden.
  • De planten kunnen platvallen bij hevige regenval.

Advies op maat nodig?

Wil jij ook een bloemenweide of -akker in je tuin maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Vraag dan een tuinranger om raad. Met gratis tuinadvies op maat zetten deze ecologische helden je meteen op weg.

Ga naar www.tuinrangers.be en boek je lokale tuinranger.