De Klimaatbende van Geraardsbergen

Alle scholen in Geraardsbergen hebben het klimaatcharter ondertekend. Daarin verklaren ze deel te nemen aan het traject ‘De Klimaatbende’ van MOS en de stad Geraardsbergen. Ze kunnen rekenen op een actieve educatieve ondersteuning tijdens het schooljaar ’18-’19 en ’19-‘20 om op hun eigen tempo initiatieven uit te werken rond één of meer klimaat- en milieuthema’s. Op die manier dragen ze hun steentje bij tegen de opwarming van de aarde en aan een klimaatgezond Geraardsbergen.

De leerkrachten van de 5e (of 4e) leerjaren van de lagere scholen formuleren hun missie als 'De Denderende Bende' als volgt:

"Het is de hoogste tijd om samen te werken aan een beter klimaat. Met onze bende willen we o.a. het afval beperken en ook aandacht hebben voor duurzame energie! #MOS #KLIMAATBENDE"

"De bende wil kinderen inspireren om te werken aan een lange termijn visie zodat ze via participatie bewust worden van ons klimaat en de nood aan verandering. YOLO!"

"Door natuurbewust samen te werken de toekomst van de Aarde veilig stellen. Quality-time kan ook groen zijn! Yes we can!"

"De bende zal actie ondernemen. We moeten nu dringend onze ecologische voetafdruk verkleinen om het voortbestaan van levende wezens te garanderen. Respect voor de Aarde is belangrijk."

"Red met ons het milieu door te recycleren of bewust met energie om te gaan. Op weg naar duurzame verandering!"

Om het project een denderende start te geven, verzamelden de 500 bendeleden op vrijdag 13 september 2019 in Provinciaal Domein De Gavers voor een gezamenlijke startdag. Ze werden daarop uitgenodigd door niemand minder dan reus Goliath en Kineke Baba (zie filmpje onderaan de pagina).

In september-oktober vormden ze hun eigen klasbende en gingen als energiedetectives op onderzoek naar de energievreters in de school.

In februari 2020 waren ze al toe aan een 4e, maar ijzige opdracht, BRRRRR! Zo lang mogelijk een gigantisch ijsblok in leven houden... Veel bijgeleerd over slimme isolatietechnieken. De ijver en spitsvondigheid van de bendeleden kende geen grenzen: van een nagebouwde iglo tot het concept van de ijskelder en het gebruik van koelelementen, isolatieplaten, aluminiumfolie, piepschuim en warmtedeken.

Eind maart werden ze geprikkeld door een brandend actueel nieuwsbericht... en toen strooide het coronabeestje roet in het eten.

We hadden tijdens een slotfeest aan mekaar willen tonen wat het resultaat was van dit klimaatjaar. Dan maar een afsluiter op afstand, maar wel in stijl: kijk maar naar het slotfilmpje (4.04 min, 167 MB): slotfilm De Denderende Bende
Je herkent ongetwijfeld enkele bekende figuren.

De klasbendes geven de fakkel door aan het volgend schooljaar en zo maakt De Denderende Bende verder werk van een klimaatgezonde omgeving. #klimaatgezondzo


Leerlingen van de secundaire scholen gaan volop een aantal klimaatuitdagingen aan: check de bucket list Klimaatbende Geraardsbergen

Hoe aanvragen

Neem contact op met de dienst Duurzaamheid van de stad of één van de provinciale MOS-begeleiders.

Meer info

MOS vlaanderen

MOS Oost-Vlaanderen: educatief materiaal (energiekoffer, Kamishibai, afvalspel, cartoons, ...), begeleiding op maat, ...

Klimaatgezond Geraardsbergen