Fotokunst

Het medium fotografie ligt aan de basis van dit beeldend atelier. Het is de bron, een uitgangspunt, een tool om uitdrukking te geven, weer te geven, te verkennen... een manier om een interactie met je omgeving aan te gaan. Via opdrachten krijg je een aantal technische en inhoudelijke uitdagingen. Deze zijn er om te inspireren en de ontwikkeling van je eigen beeldtaal en je eigen werk te ondersteunen.

Bekijk hier het portfolio.

Foto's via onderstaande link: 
https://drive.google.com/drive/folders/1a4I91eXZNxXwTAinZopYyeoJpz2DV9rh?usp=sharing

Wanneer je de opleiding start, kan je de focuslessen volgen waarin de basisbeginselen van de fotografie, digitale beeldverwerking en initiatie in de beeldende kunst gegeven wordt. In het atelier benaderen we verschillende thema’s via een modulair systeem. Je hebt de basiskennis uit het eerste jaar nodig om vlot in deze groep aan de slag te kunnen.

Bij het kiezen voor de opleiding van 7 uur ben je twee dagen welkom in het atelier. Hier kan je gebruik maken van de studio, printer, computers en de donkere kamer om analoog beelden te verwerken. Deze optie biedt ook nog meer ruimte voor individuele begeleiding van je projecten.


INSTROOM ATELIER


WERKING

De eerste 2 jaar volg je 3,5u/wk les bij de beginners, waarna je in het derde jaar overschakeld naar het traject van 7u/wk les.

Via korte opdrachten verkennen we het medium fotografie. Deze opdrachten hebben telkens een technische, beeldende én inhoudelijke uitdaging. Er is voldoende tijd om bepaalde oefeningen in de les te doen zodat een directe feedback mogelijk is en interactie met leerkracht en medeleerlingen je proces ondersteunen.

INHOUD
Basiskennis fotografie:
-manueel fotograferen (scherpstellen, inzicht in werking van sluiter/diafragma/iso, lichtmeting)
-selectie en beeldverwerking op computer: initiatie in Bridge en Camera Raw (photoshop)
-initiatie in de fotogeschiedenis en actuele fotokunst en beeldende kunst

De onderwerpen die aan bod komen: het hedendaags stilleven, Licht en schaduw, contrast en compositie, het beeldverhaal. Deze kunnen variëren of aangevuld worden met andere thema’s projecten die zich tijdens het jaar aandienen.

ATELIER FOTOKUNST
WERKING

Via een modulair systeem werken we met de groep thematisch. De modules komen om de 3 à 4 jaar terug. We bekijken werk van beeldend kunstenaars/fotografen, bespreken onze beelden in groep of via individuele feedback, verdiepen ons in inhoudelijke of technische vragen en uitdagingen rond fotokunst. We verkennen hierbij onze eigen en andere context. Tentoonstellingsbezoek, een lezing of een uitstap zijn deel van het aanbod.

INHOUD
- verdieping van de kennis van fototechniek en fototheorie;
- fotogeschiedenis en actuele fotokunst;
- beelverwerking via Camera Raw en Photoshop;
- printtechniek (doka en inkjet);
- studiofotografie.

WERKPLAATS FOTOKUNST
Hier is er ruimte voor de verwerking van opdrachten. Je kan werken in de studio, op de computer, in de DOKA, feedback krijgen, (ander) werk voorleggen, printen... de leerkracht is er om jullie individueel te ondersteunen.

ATELIER EN INFRASTRUCTUUR
- je kan gebruik maken van de computers in het atelier
- er is een fotoprinter om werk tot 30x45 cm te printen
- papier kan je kopen aan aankoopprijs in het atelier
- indien je zelf papier meebrengt, wordt nog een kost voor inkt aangerekend
- fotoprintkaarten kan je bekomen aan de balie
- tijdens het atelier (indien van toepassing in de opdracht) en de werkplaats kan je gebruik maken van het studiomateriaal
- er is een donkere kamer voor het ontwikkelen van zwart-wit film en foto’s

MATERIAAL
- boekje om te noteren
- camera
- usb van min 60 GB of mini harde schijf

  

Lesuren

3,5 uur of 7 uur per week.
Lestijden vind je in het Uurroosterboekje.
Lesmomenten overdag voor deze cursus: cursusaanbod volwassenen overdag.

Voor wie

Graad 4: vanaf 18 jaar
Beginnende cursisten kunnen hier instromen.

Voorwaarden

Er is geen voorkennis van fotografie nodig, wel basiskennis over de computer.