Een horecazaak starten: exploitatievergunning en moraliteitsattest

Als café- of horeca-uitbater moet je vóór de start of overname van de zaak een exploitatievergunning (of horecavergunning) en een moraliteitsattest (of drankvergunning) aanvragen. Dit doe je best minstens 2 maanden voor de opening van je zaak.

Hoe vraag je de vergunningen aan?

Er zijn 2 mogelijkheden: 

  1. Via het digitaal horecaloket www.mijnhoreca.be. De dienst Economie kan je helpen bij je aanvraag. Maak telefonisch een afspraak (gegevens in de rechterkolom).
  2. Via de invulformulieren op ons thuisloket: moraliteitsattest en/of exploitatievergunning.

Welke documenten heb je nodig?

  • Een recent uittreksel uit het strafregister van de exploitant en de aangestelden van de exploitant;
  • Een kopie van een positief keuringsattest voor elektriciteit uitgereikt door een erkend keuringsorganisme voor het pand waar de exploitatie zal uitgeoefend worden;
  • Een kopie van de verzekeringspolis voor objectieve aansprakelijkheid conform de wet van 30 juli 1979;
  • Een kopie van de brandverzekeringspolis;
  • Eventueel de afgeleverde milieuvergunning of de aanvraag daartoe;
  • Eventueel een kopie van de statuten van de vennootschap;
  • Aangiftebewijzen van het FAVV.

Hoeveel kost een aanvraag?

Het uitreiken van een moraliteitsattest en exploitatievergunning is gratis. Enkel voor het onderzoek naar de brandveiligheid wordt een bedrag van minimum 50 euro aangerekend door de brandpreventiezone. De exploitant ontvangt hieromtrent een factuur van de zone.

Bij de opstart van een horecazaak komt heel wat kijken. De organisatie Horeca Vlaanderen ondersteunt je. Je vindt heel wat nuttige info op www.horecavlaanderen.be.

Het lokaal bestuur van Geraardsbergen ondersteunt alle startende ondernemers met een specifieke starterswerking. Lees er meer over hier.

Check zeker ook onze andere webpagina's over horeca.